BRITANIJA U ŠOKU: Ubijen policajac, osumnjičen i dečak

Autor:

U Britaniji je uhapšeno deset osoba osumnjičenih za ubistvo policajca u Berkširu, na jugoistoku Engleske. Ubistva policajaca, koji su u Britaniji u principu nenaoružani, je retkost a među osumnjičenima je i 13-godišnji dečak.

0
A- A A+
britanija policija Foto: Tanjug/Sam Clack/PA via AP

Britanski premijer je na Twitteru objavio da je "duboko šokiran i užasnut" ubistvom policajca Endrjua Harpera.

Harper je ubijen juče istražujući slučaj provale.

Policija je uhapsila 10 osumnjičenih, uzrasta od 13 do 30 godina, prenosi AP.

Lider britanske opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin je za BBC rekao da ovo ubistvo reflektuje porast nasilnog kriminala u Britaniji.

GREŠKA: Unajmila policajca da joj zakolje muža

Džonson je početkom godine najavio proširenje zatvorskih kapaciteta za 10.000 mesta u zatvorima, a obećao je i da će ojačati policijske snage za 20.000 policajaca, kao i da će biti razmotrene kazne koje se izriču kriminalcima, podseća Rojters.

Džonson je najavio i veća ovlašćenja policije da "legitimišu" građane, čemu se javnost u ovoj demokratskoj zemlji žestoko opire.

Srpski policajci, novouspostavljeni "milicajci" i raznorazni drugi "sprovodioci reda" su verovatno zgroženi ali Britanci čak nemaju ni lične karte. Poslednji pokušaj da se uvedu, zajedno sa objedinjenom bazom ličnih podataka (Identity Cards Act 2006), neslavno je propao u Parlamentu 2010. godine.

U svakodnenom životu policija tamo ne legitimiše građane, niti oni imaju obavezu da nose neka dokumenta. Ako baš ustreba potvrda identiteta (recimo kod privođenja) za to služi vozačka dozvola ili pasoš.

Sve vijesti