Ekstradicioni pritvor “dami” sportskog klađenja

Autor:

Viši sud u Podgorici obavijestio je nadležene organe Republike Italije da je osumnjičenoj I.I. (46) određen ekstradicioni pritvor

0
A- A A+
hapšenje, lisice Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Nadležene organe Republike Italije, Viši sud u Podgorici obavijestio je da je osumnjičenoj I.I. (46) određen ekstradicioni pritvor, te da mogu nadležnim organima u Crnoj Gori podnijeti zamolinicu za njeno izručenje, kao i dokumentaciju koju ta zamolnica mora da sadrži, saopšteno je Dnevnim novinama iz tog suda.

Ovaj list podsjeća da je crnogorska policija uhapsila I.I. na osnovu evropskog naloga za hapšenje, koja je za njom bila raspisana prije deset mjeseci zbog sumnje da je član kriminalne organizacije koja se bavila zloupotrebom igara na sreću, utajom prihoda u iznosu od 3,2 milijarde eura i utajom poreza u iznosu od 60 miliona eura. Kako prenose italijanski portali, I.I. je izbjegla hapšenje sredinom novembra prošle godine kada je uhapšeno 18 članova te kriminalne organizacije.

Akcija poreske i finansijske policije Ređo Kalabrije, u saradnji sa okružnim sektorom za borbu protiv mafije kodnog naziva “Galasia”, otkrila je postojanje više preduzeća koja su nezakonitim poslovima prikupljali novac od klađenja na poznatim sajtovima “PLANETWIN365”, “BETALAND” i “ENJOYBET”. Nakon opsežne istrage i na osnovu prikupljenih materijalnih dokaza, državno tužilaštvo pri sudu Ređo Kalabrija Okružna uprava za borbu protiv mafije, odredilo je pritvor za 18 osoba uključujući I.I., za kojom je izdata potjernica. Tužilaštvo je prilikom te akcije blokiralo i zaplijenilo 23 strane kompanije, 15 kompanija koje posluju na nacionalnom nivou, 33 nacionalne i međunarodne internet stranice koje se bave klađenjem uživo, brojne zgrade, vozila, tekuće račune italijanskih državljana i stranaca, kao i bezbroj dionica kompanija, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na više od 723 miliona eura, pišu Dnevne novine.

Prema pisanju italijanskih medija, I.I. je bila “dama” sportskog klađenja koje je vodila zajedno sa suprugom, odnosno oni su bili glavni menadžeri poznatog sajta “PLANETWIN365”. I.I. je uhapšena 3. avgusta kada je sa kćerkom pokušala da pređe granicu između Srbije i Crne Gore, nakon što je Kasacioni sud protiv nje i muža Paola Tavarellija ukinuo nalog za hapšenje po osnovu mafijaškog udruživanja.

Nju i muža sada terete za “obično” zločinačko udruživanje s ciljem nezakonite naplate opklada i utaje poreza.

Kako se navodi, Šesto krivično odjeljenje utvrdilo je da u slučaju I.I. i njenog supruga nema dovoljno dokaza za vezu sa organizovanim kriminalom.

“Nije se stekao nijedan element koji bi nam omogućio da formiramo vjerovatnu sumnju o vezi između osumnjičenih i klana ‘Ndrangheta’, niti da su oni svjesno i dobrovoljno omogućili aktivnosti te zločinačke organizacije... Mjera predostrožnosti pritvora je stoga poništena uz upućivanje sudu Reggio Calabria koji će u ponovo ispitivati ovu odluku i ispraviti pravne nedostatke u njoj”, navodi se u odluci Kasacionog suda.

Tagovi:
Sve vijesti