Najveći proizvođač računara podiže cene zbog Tramp

Autor:

Lenovo upozorio: Podižemo cene proizvoda, ako skoče američke tarife!

Najveći proizvođač računara podiže cene zbog Tramp Foto: Lenovo Rube Goldberg Experience at MWC 2019

Kineska Lenovo Grupa, najveći svetski proizvođač računara, upozorila je 15. avgusta da će morati da podigne cene proizvoda ukoliko SAD povećaju tarife. Ovo upozorenje rezultiralo je padom akcija kompanije za 6,5 odsto na dvomesečni minimum, prenosi agencija Rojters.

"Maloprodajne cene proizvoda poput PC uređaja i pametnih telefona će porasti, ako se (američke) tarife povećaju", izjavio je predsednik Lenovo kompanije Jang Juenćing. On je naveo i da bi prebacivanje proizvodnje iz Kine radi izbegavanja američkih tarifa dovelo do skoka cena proizvoda.

Globalno tržište računara poraslo je za 1,5 odsto u kvartalu zaključno sa junom, nakon što je u dva uzastopna tromesečja registrovalo pad.

Kompanija Lenovo je u drugom kvartalu isplivala kao lider na globalnom tržištu računara, zauzevši rekordnih 25,1 odsto tržišnog udela. Upozorenje Lenovo kompanije dolazi u uslovima sve veće poslovne neizvesnosti zbog američko-kineskog trgovinskog rata.

Biznis sa personalnim računarima i pametnim uređajima učestvuje sa više od tri četvrtine u ukupnim prihodima grupacije, koji su porasli za pet procenata.

Sve vijesti