Spasioci UPS-a u akciji zbog jakog vjetra na moru FOTO

Autor:

Jak sjeveroistočni vjetar prinudio čamce, jedrilice i turistička plovila da uplove u Luku Bar, spasilački tim UPS-a imao nekoliko intervencija.

Spasioci UPS-a u akciji zbog jakog vjetra na moru FOTO Foto: MONDO

Nakon najavljenog pogoršanja vremenskih prilika, spasilački tim Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama je preventivno isplovio čamcem SAR-5, u reonu od luke Bar do Buljarica, gdje je bilo po radarskoj i automatskoj indentifikacija plovila, bio naveći broj privatnih čamaca, jedrilica i turističkih plovila.

Pri isplovljenju počeo je da duva jak sjevero-istočni vjetar, koji je prinudio sva plovila na moru u tom trenutku da se vrate u luku Bar ili sutomorski zaliv.


Posada u sastavu Bošković i Asović, kod tunela iz Golog brda u Sutomoru, uočila je čamac pasara sa tendom na kojem su se nalazila četvoročlana porodica sa dvoje male djece. Oni su iskrcani u Sutomore, a čamac je bezbjedno dovučen do luke Bar.

Načelnik za nadzor i kontrolu pomorske sigurnosti Žarko Lukšić saopštio je da se na području Čanja i Kraljičine plaže, nalazilo oko 100 turista koju su ukrcani u dva turistička brodića ''Kalina'' i ''Kraljičina plaća''  takođe, uz asistenciju i preventivno djelovanje zbog jačine vjetra koji je mjenjao smjer ispraćeni do sutomorske plaže i bezbjedno iskrcani.

“Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama je i ovom prilikom pokazala savjesno i odgovorno prventivno djelovanje u cilju blagovremenog djelovanja i sprečavanja potencijalnih akcija traganja i spašavanja na moru, koja mogu biti prouzrokovana naglim promjenama vremenskih prilika”, poručio je Lukšić.

On je dodao da se i ovom prilikom sva koordinacija se obavljala preko Pomorsko operativnog centra, gdje su operateri navodili spasilačku posadu i usmjeravali na plovila na moru.

“Svi turisti i građani Crne Gore, mogu pozvati besplatan specijalni broj 129 i prijaviti bilo kakav problem na moru i zadražiti pomorski vremenski izvještaj”, poručio je Lukšić.

FOTOGALERIJA:

ONI SU DISKRETNI HEROJI NAŠEG MORA! (VIDEO)

Sve vijesti