"REKET i BOKI 13": Kako je dio novca završio u Srbiji

Autor:

Makedonski list "Večer"“ objavio je da je jedan od aktera afere Reket srpski biznismen Zoran Bašanović, sada angažovan kao savetnik makedonskog premijera Zorana Zeva.

0
A- A A+
boki 13 Foto: YouTube/printscreen/La Verita

  "Večer" tvrdi da ima ekskluzivna saznanja od srpskih organa koji se bave organizovanim kriminalom, posebno finansijskim, da je deo novca koji je iznudio Bojan Jovanovski- Boki 13 preko Bašanovića dospeo i u Srbiju.

"U makedonskoj javnosti već se pisalo o tome da je jedan od reketiranih, koji su pod istragom Specijalnog tužilaštva u Skoplju, bio i bivši direktor makedonskog Telekoma Žarko Lukovski", piše Večer i dodaje da je, prema njihovim saznanjima, on pregovarao sa Bojanom Jovanovskim o povlaščenom statusu u istrazi, kao i o izbegavanju posledica na osnovu optužbe Specijalnog tužilaštva, za šta je platio "reket" od 400.000 evra.

Zaev: Neće nama kriminalac i ped*r da sruše Vladu!

"Večer" ističe da je u celom tom procesu učestvovao i Bašanović.

"Zoran Bašanović, savetnik Zaeva još od ranije je imao probleme sa kriminalom i u Srbiji, kao i u inostranstvu, te je reč o licu od interesa za srpske organe. Najverovatnije je zbog toga praćen i prisluškivan tokom susreta i razgovora sa mnogim pojedincima iz Makedonije, među kojima i Boki 13, ali i nekima iz vrha politike", navodi skopski list.

Vučić o Bokiju 13 i "Reketu": Biće tu još iznenađenja

"Večer" dodaje da postoje ozbiljna saznanja o "kriminalnim aktivnostima Bašanovića u Makedoniji", za koje srpska policija i tužilaštvo, kako se navodi, nemaju ingerencije, iako imaju saznanja.

U slučaju "Reket", koji je pokrenulo skopsko tužilaštvo, optužen je makedonski estradni šoumen Bojan Jovanovski - Boki 13 za iznudu više od milion evra od biznismena Jordana Kamčeva u zamenu za oslobađanje od pritvora, rešenje koje bi inače morala da odobri šefica Specijalnog tužilaštva Katica Janeva.

U međuvremenu u makedonskoj javnosti pojavila su se imena više makedonskih biznismena, koji smatraju da je Specijalno tužilaštvo pokrenuo istrage protiv njih kako bi im bio iznuđen novac u zamenu za odgovarajuće usluge.

SKANDALČINA u Severnoj Makedoniji:Zaev podnosi ostavku?

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski izrazio je razočarenje zbog toga što tužilaštvo u Skoplju ne postupa hitno po ovom postupku, te dodao da treba utvrditi i krivičnu i političku odgovornost, ako postoje dokazi o tome.

Italijanski list "La Veritas" je objavio telefonske razgovore između Bokija 13 i biznismena Kamčeva, u kojima se čuje i glas šefice Specijalnog tužilaštva Katice Janeve, koja se obraća Kamčevu rečima da "ne brine i da će sve biti ok“.

Makedonski premijer Zaev je izjavio da kriminalne strukture aferom ciljaju na zaustavljanje Severne Makedonije na putu ka NATO i EU, te da neki zloupotrebljavaju i njegovo ime u celom procesu.

Sve vijesti