Republika SRPSKA sad ima SVEMIRSKI PROGRAM

Autor:

Predsednica Srpske, Željka Cvijanović, organizovala je danas u svom kabinetu prijem za trinaestogodišnjeg Dejana Lukića iz Broda, čiji je projekat "Nano satelit" prihvatila da testira Američka svemirska agencija NASA.

0
A- A A+
srpska,satelit Foto: Kolaž MONDO

 Cvijanović je čestitala Lukiću na postignutom uspehu i naglasila da njegov primer najbolje svedoči o tome da se upornošću i predanim radom mogu ostvariti najviši ciljevi.

Ona je istakla da će Kabinet predsednice i Vlada Republike Srpske zajednički finansirati realizaciju ovog ambicioznog projekta.

NASA je prihvatila od trinaestogodišnjeg dečaka iz Broda, projekat "Nano satelita", koji pruža internet i mobilnu konekciju s visine od 500 kilometara.

NASA stručnjak oduševljen: Petnicu treba ISKOPIRATI

Po projektnom zadatku, Dejan ima obavezu da do maja 2020. izgradi "nano satelit" o svom trošku, koji će krajem istog meseca Nasa, lansirati u zemljinu orbitu.

Dejan od svoje pete godine samostalno radi na kompjuteru.

Sve je počelo od video igrica. Interesovanje za informatiku, fiziku i astronomiju probudili su mu majka i deda.

Petnica raspisala konkurs: Srednjoškolci, javite se!

Radi se o komunikacionom satetlitu, u niskoj zemljinoj orbiti. On je "kjubset veličine", 10x10x10 centimetara. Napaja se pomoću solarnih panela koji pune baterije.

Zadatak mu je da komunicira sa drugim satelitima u višoj orbiti i te podatke vraća nazad na zemlju, kroz te druge satelite, rekao je Lukić.

Prema njegovim rečima, na konkursu NASE učestvovalo je 706 kandidata, a 36 je izabrano u dalji ciklus za lansiranje.

Sve vijesti