Slovenci neće izručiti ubicu Crnoj Gori: "Kasno je sad"

Autor:

Slovenija neće izručiti Crnoj Gori Božidara Samardžića, 40-godišnjeg Crnogorca koji već 20 godina bježi od pravde i presude za ubistvo u Crnoj Gori.

Slovenci neće izručiti ubicu Crnoj Gori: "Kasno je sad" Foto: Tanjug/Julia Pykhalova, Komsomolskaya Pravda via AP Ilustracija

Iako su slovenačke vlasti u početku planirale da izruče Samardžića Crnoj Gori, gdje ga čeka zatvor na 20 godina zbog ubistva, sada su potvrdile da je slučaj zastario.

Samardžić je u Sloveniji proveo 11 mjeseci u zatvoru, nakon što ga je slovenačka policija prošle godine uhapsila na osnovu međunarodne potjernice, ali je sada pušten i čeka odluku Ministarstva unutrašnjih poslova o zahtevu za azil, prenio je CDM.

U skladu sa slovenačkim zakonskim odredbama koje se još primjenjuju na slučaj Samardžić, pojedinac ne započinje izdržavanje zatvorske kazne u slučaju da je od presude prošlo više od 15 godina.

Rok zastarijevanja u Crnoj Gori je 30 godina, ali "važe se" pravila zemlje koja izručuje.

Okružni sud u Ljubljani prvo je odlučio da izruči Samardžića, ali je njegov novi advokat u novembru prošle godine podnio uspješnu ustavnu žalbu.

U decembru je Vrhovni sud odustao od izručenja, navodeći da postoji rizik od krvne osvete nad Samardžićem u zatvoru u Crnoj Gori.

Sve vijesti