Ništa od izručenja Morine, "on je državljanin Kosova"

Autor:

Vrhovni sud Sjeverne Makedonije odlučio je da ta zemlja neće izručiti Tomora Morinu Srbiji.

0
A- A A+
učk uck ovk teroristi albanci albanac šiptari šiptar kosovo albanski orao Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Vrhovni sud u Skoplju potvrdio je danas rješenje Osnovnog krivičnog suda u Skoplju da nisu ispunjeni uslovi za izručenju Tomora Morine Republici Srbiji.

U obrazloženju se navodi da je Tomor Morina državljanin Kosova i Velike Britanije, a ne Srbije, te da je krivično djelo za koje se tereti počinjeno na teritoriji Republike Kosovo koje je pod upravom Ujedinjenih Nacija prema rezoluciji Savjeta bezbjednosti 1244 iz 10. juna 1999. godine.

Takođe u obrazloženju se navodi da je Kosovo nezavisno od 2008. godine, kao i da Republika Sjeverna Makedonija priznaje tu nezavisnost.

"Sud se slaže sa ocjenom Krivičnog veča Osnovnog krivičnog suda u Skoplju da nisu ispunjeni zakonski preduslovi za ekstradiciju Tomora Morine koji su predviđeni sa odredbama Evropske konvencije o ektradiciji, Sporazuma između Srbije i Makedonije o ekstradiciji, kao i člana 52 Zakona o međunarodnoj saradnji u krivičnoj materiji zato što Morina nije državljanin Srbije odnosno države koja zahteva njegovo izručenje, već Republike Kosova, kao i zbog činjenice da krivično djelo za koje se tereti je počinjeno na teritoriji Kosovo 1999. godine", navodi se u rješenju Vrhovnog suda Sjeverne Makedonije.

Rješenje Vrhovnog suda će biti dostavljeno Ministrastvu pravde koje donosi konačnu odluku o ekstradiciji.

U rješenju Vrhovnog suda nije navedeno ostaje li Morina u pritvoru do odluke ministra pravde.
Bivši pripadnik takozvane OVK Tomor Morina je uhapšen na graničnom prelazu Blace.

Morinu je policija Sjeverne Makedonije uhapsila 24. jula na osnovu Interpolove potjernice koju je izdala Srbija pod sumnjom da je izvršio ratne zločine protiv civilnog stanovništva na Kosovu.

Osnovni krivični sud Skoplje 1, odbacio je zahtjev Srbije za ekstradiciju, ali je Morina ostao u pritvoru jer je tu odluku pre konačnog odgovora Ministarstva pravde u Skoplju, trebalo je da potvrdi Vrhovni sud.

Nema pravde: Morina će sutra biti oslobođen

Sve vijesti