Hodžaj: Crkve,džamije i ostale baštine PRIPADAJU KOSOVU

Autor:

Crkve, džamije i ostala kulturna, istorijska i vjerska baština pripadaju Kosovu, poruču je Enver Hodžaj potpredsjednik vlade u Prištini u tehničkom mandatu.

0
A- A A+
crkva, krst, vera, pravoslavna Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Hodžaj je reagovao na stav Beograda da je nedavno služenje mise na ostacima crkve Svetog Nikole u Novom Brdu neprihvatljivo.

"Opsesija Srbije da prisvaja sve, uzrok je nekoliko ratova i sukoba na Balkanu. Srpska politika svojim igrama prema Albancima često uključuje naučnike i manipuliše činjenicama. Nije ni čudo što u 14. i 15. vijeku, od kada datira crkva u Novom Brdu, nismo imali veze sa tamošnjim narodima, pa je svojatanje te crkve kao srpske smiješno", napisao je Hodžaj na svom Fejsbuk nalogu.

Srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević je ranije ove sedmice,uputio pismo kardinalu Djanfranku Ravasiju, predsjedniku Papskog savjeta za kulturu.

U pismu on poziva Vatikan da pokrene inicijativu i preduzme korake "kako albanski katolički kler na teritoriji samoproglašenog Kosova ne bi na ovaj način nepotrebno provocirao napetosti i skrnavio vjerske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda.

To je "smiješna i apsurdna" igra Srbije, s obzirom na to da je "Kosovo gotova činjenica", kaže Hodžaj.

Tagovi:
Sve vijesti