NJEMCI U PROBLEMU: Pao BDP, na ivici su recesije

Autor:

Njemačka privreda je registrovala pad u drugom kvartalu 2019. godine, što je podstaklo zabrinutost od ulaska Evrozone u recesiju.

0
A- A A+

semafor, saobraćaj, crveno, crveno svetlo, semafor crveno, stop Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Ilustracija

Na godišnjem nivou, njemačka privreda je porasla po stopi od 0,4 odsto, što je najslabiji rezultat u posljednjih nekoliko godina.

Britanski list "Gardijan" piše da je najveća evropska ekonomija pala je za 0,1 odsto u periodu april - jun 2019. godine, nakon rasta od 0,4 odsto u prva tri mjeseca ove godine.

Njemačka je u proteklom kvartalu zabilježila "blagi pad ekonomskih performansi", kao rezultat pada izvoza, saopštila je njemačka Federalna kancelarija za statistiku (Destatis).

Takvi podaci potvrđuju da je Njemačka pretrpjela udarac zbog usporavanja globalne ekonomije, i američko-kineskog trgovinskog rata koji je nagrizao tražnju za njemačkim proizvodima.

"Razvoj situacije u spoljnoj trgovini usporio je ekonomski rast, jer je izvoz zabilježio snažniji kvartalni pad u odnosu na uvoz," saopštio je Destatis.

I usporavanje kineske ekonomije oslabilo je tražnju za robom iz inostranstva, koja od Njemačke kupuje puno luksuznih automobila.

"Suština je da se njemačka ekonomija nalazi na ivici recesije", smatra Endru Keningem iz Kapital ekonomiksa, i dodaje da izvoznicima preti još veći potencijalni problem ako Britanija 31. oktobra izađe iz EU bez dogovora, prenosi agencija Rojters.

Za čitavu 2019. godinu, vlada u Berlinu prognozira rast od tek 0,5 odsto.

Sve vijesti