Ovo što nam radi Facebook je postalo NEČUVENO!

Autor:

Najveća društvena mreža priznala je još jedan skandal i otvorila pitanje vjerodostojnosti bilo čega što je Mark Cukerberg u prošlosti tvrdio.

Ovo što nam radi Facebook je postalo NEČUVENO! Foto: AP Photo/Andrew Harnik

Prestali smo to da radimo prije oko nedjelju i po dana“, rekao je predstavnik Facebook mreže za medije i potvrdio da je najveća društvena mreža na svijetu prisluškivala privatne razgovore svojih korisnika putem Messenger aplikacije! I ne samo da je prisluškivala glasovne i video pozive preko Messenger aplikacije, nego ih je snimala i potom i slala trećim stranama, zaposlenim izvan Facebook ekosistema da bi ih analizirali i transkribovali.

Još jedna nevjerovatna stvar, koju je Facebook dozvolio sebi, za razliku od Google i Apple kompanija, koje su bile u istoj situaciji, ali sa digitalnim asistentima i, ipak uzimali samo isječke razgovora (ali isto uzimali), jeste izjava da su “privremeno pauzirali“ prisluškivanje glasovnih i video poziva, što bi trebalo da znači da planiraju (nekad) da se vrate toj praksi?!

Pročitajte i ovo:  Apple - Svi ste vi Facebook roba. Facebook - Glup komentar

Facebook, prema očevicima situacije, nije želio da mašinski prevodi razgovore svojih korisnika, nego je želio da to baš ljudi čine, zbog autentičnosti i razumijevanja konteksta razgovora. Zbog toga su oni, koji su bili zaposleni da preslušavaju razgovore Facebook korisnika, često bili izloženi sadržaju koji je ne samo vulgaran, nego i uznemirujući. Ali su ga uredno transkribovali i slali nazad u Facebook!

Facebook se, takođe brani izjavom “da su prisluškivani samo korisnici Messenger aplikacije, koji su dali pristanak na to“.

Odavno se sumnja da Facebook prisluškuje razgovore svojih korisnika, o čemu je Mark Cukerberg, očigledno je sad kao dan, dao lažnu izjavu u toku svog svjedočenja pred Kongresom SAD prošle godine. Tad je, nakon Cambridge Analytica skandala, Cukerberg objašnjavajući razne stvari bio upitan da li Facebook prisluškuje korisnike preko mikrofona svojih platformi, da bi im kasnije plasirao reklame. Odgovor je bio “Ne, mi to ne činimo“ i očigledno je odgovor bio lažan!

Dakle, invazija na našu privatnost preko Facebook alata se nastavlja!

Sve vijesti