"Milošević je veći neprijatelj Srbije od Klintona"

Autor:

Medlin Olbrajt i Bil Klinton su pomogli Srbiji da se otarasi Slobodana Miloševića i time stvorili šansu da Srbija postane evropska demokratija, izjavio je za "Danas" Danijel Server, profesor vašingtonskog univerziteta Džon Hopkins.

0
A- A A+
Slobodan Milošević Foto: Getty Images/Hulton Archive

On je tako prokomentarisao tvrdnju ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da srpski narod neće imati veće neprijatelje od bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona i bivše američke državne sekretarke Medlin Olbrajt.

Povodom Dačićeve konstatacije da Server, koji ga je kritikovao zbog najave da će pozvati Srbe u Americi da glasaju za republikanca Donalda Trampa na predsjedničkim izborima, "želi da pravo koje uživaju Albanci u SAD suspenduje Srbima koji tamo žive", Server kaže da "Dačić očajnički želi da prikrije svoju sopstvenu grešku koju je napravio nagovjestivši da će se srpska vlada umiješati u američke izbore u korist Trampa".

Server je nedavno rekao da nije mudra odluka Dačića da na narednim izborima u SAD organizuje podršku srpskih doseljenika Trampu, jer je time postigao samo to da, ko god da bude sljedeći predsjednik SAD iz redova demokrata, da će Dačića, a možda i Srbiju, smatrati za neprijatelja.

Sve vijesti