Tramp odlaže tarife na telefone, Apple procvjetao

Autor:

SAD odložile tarife ne određenu robu iz Kine za decembar. Kompanija Apple odahnula!

Tramp odlaže tarife na telefone, Apple procvjetao Foto: Mondo/Goran Sivački

Američka administracija odložila je za 15. decembar uvođenje tarifa od 10 odsto na određene kineske proizvode, uključujući laptopove i mobilne telefone, čija je primjena prvobitno bila planirana od 1. septembra mjeseca, saopštila je Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika. Takav potez Kancelarije je najavljen samo nekoliko minuta nakon što je kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo da je vicepremijer Kine LJu He telefonom razgovaro sa američkim trgovinskim zvaničnicima, prenosi agencija Rojters.

Među ostalim proizvodima, na koje će biti odložena primjena tarifa do polovine decembra, nalaze se "računari, konzole za video igre, određene igračke, kompjuterski monitori i neki artikli obuće i odjeće", navodi se u saopštenju Kancelarije trgovinskog predstavnika SAD. Posebna grupa proizvoda će, takođe biti izuzeta "na bazi zdravstvenih, sigurnosnih, faktora nacionalne bezbjednosti i drugih", dodaje se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Amerika pooštrava kaznu za Huawei kompaniju

Investitori iz tehnološkog sektora pozdravili su vijest o izuzećima, što je podiglo akcije proizvođača čipova za 2,8 odsto, dok su akcije Apple kompanije porasle za više od 5,0 procenata.

Tramp je 1. avgusta najavio da će uvesti 10-procentne carine na 300 milijardi dolara vrijednu kinesku robu, jer Kina, kako je rekao tada, nije ispunila obećanje o kupovini većih količina američkih poljoprivrednih proizvoda. Kancelarija trgovinskog predstavnika SAD objaviće dodatne detalje i spiskove određenih vrsta proizvoda za koje će važiti najnovija mjera.

Prije ove najave IT svet i tržište mobilnih telefona suočilo se sa prilično sivim predviđanjima, po kojima će poskupiti mnogi popularni proizvodi, a među njima i iPhone i Mac računari, čiju razliku u cijeni bi morali da plate korisnici. Kompanija Apple pustila bi da korisnici plate razliku povećanja cijene, kako se ranije predviđalo, a Tramp je obrazlažući odgovor o tome zašto Apple kompaniji ne želi da omogući izuzetak iz tarifa svojevremeno rekao da je za korisnike 10 posto na sadašnju cijenu povećanje, koje će vrlo lako podnijeti i savjetovao da se iPhone i Mac prave u Americi tj. SAD.

Sve vijesti