Rješenje za Kosovo - Bolton PROTIV "dinastije KLINTON"?

Autor:

Dio američke administracije, pogotovo ljudi iz najbližeg okruženja predsjednika Donalda Trampa, pokušavaju da vrate u igru razgraničenje, odnosno podjelu teritorija kao moguće konačno rješenje za kosovsko pitanje, pišu "Novosti".

Rješenje za Kosovo - Bolton PROTIV "dinastije KLINTON"? Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Za ovakav rasplet višedecenijskog konflikta i stavljanje tačke na kosovsku traumu posebno je, kako prenose izvori lista iz diplomatskih krugova, zainteresovan jedan od najbližih saradnika prvog čovjeka SAD, njegov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton.

On je i javno, u nekoliko navrata pravio iskorake kada je riječ o politici Vašingtona prema pitanju KiM, poručivši da se SAD "neće uključivati u dijalog između Srbije i Kosova o razmjeni teritorija, ali i da ne isključuju teritorijalne korekcije",navodi list.

 Zbog toga se našao i na meti kritika pojedinih političkih krugova u SAD, jer su najveća kočnica da Amerika zaigra na kartu podjele ili korekcije granica u nastavku dijaloga kadrovi koji su u Stejt departmentu preostali iz vremena "dinastije Klinton", prenose Novosti.

Podsjeća se da se oglasio i član američkog Savjeta za spoljne poslove i profesor Džordžtaun univerziteta, Čarls Kapčan, koji smatra da razmjena teritorija treba da ostane na pregovaračkom stolu.

On je za RSE kazao da ne misli da je to politički ili moralno neprijatnije od odvajanja Kosova od Srbije, što je takođe, kako kaže, bilo prekrajanje granica duž etničkih linija.

"Ako pripajanje sjevera Kosova pruža srpskoj vladi i narodu osjećanje da su sačuvali obraz u dovoljnoj mjeri da bi priznali nezavisnost Kosova, onda smatram da se to mora učiniti jer ovaj predlog pruža, u najmanju ruku, jednu opciju više za izlazak iz ćorsokaka", ocijenio je Kapčan.

Bil Klinton u suzama zbog Kosova

Sve vijesti