Potvrđena optužnica protiv bivših direktora A2A

Autor:

Vijeće Višeg sudaje nakon razmatranja procijenilo da su dokazi koje je podnijelo Specijalno državno tužilaštvo valjani i potvrdilo optužnicu protiv četvorice italijanskih državljana koji su bili angažovani u kompaniji A2A

Potvrđena optužnica protiv bivših direktora A2A Foto: MONDO

Vijeće Višeg sudaje nakon razmatranja procijenilo da su dokazi koje je podnijelo Specijalno državno tužilaštvo valjani i potvrdilo optužnicu protiv četvorice italijanskih državljana koji su bili angažovani u kompaniji A2A

Italijanski državljani Enriko Malerba, bivši izvršni direktor EPCG , Flavio Bjanko i Masimo Sala, bivši finansijski direktori, i Renato Ravaneli bivši izvršni direktor A2A terete se za krivično djelo zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju, piše Pobjeda.

List navodi da je početak suđenja zakazan je za 5. septembar, pred vijećem sutkinje Ane Vuković.

Tužilaštvo je krajem decemra 2017. godine, mjesec prije okončanja istrage, odustalo od krivičnog gonjenja kompanije A2A i tri crnogorska državljanina zaposlena u Elektroprivredi Crne Gore, koji su se takođe sumnjičili za zloupotrebu položaja.


Istraga je, podsjeća Pobjeda, obustavljena protiv bivšeg koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovoditeljke Direkcije za finansije Senke Janjušević i rukovoditeljke Direkcije za računovodstvo i poreze Vojke Ćalasan, jer je utvrđeno da nijesu učestvovali u nezakonitim radnjama.

Okončanje istrage uslijedilo je u januaru 2018. godine nakon što je tužiteljki Stojanki Radović iz Italije dostavljena dokumentacija u okviru izviđaja protiv osoba koje su se teretile da su zloupotrijebile službeni položaj prilikom potpisivanja ugovora o konsultantskim uslugama i oštetile Elektroprivredu Crne Gore za višemilionski iznos u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti eletrika i BAIN Milano, navodi Pobjeda.

Italijanska kompanija A2A je u okviru poravnanja vratila 4,34 miliona eura za konsultantske usluge.

Provjere u ovom slučaju pokrenute su na osnovu dokumentacije koju je u oktobru 2014. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavio skupštinski Odbor za ekonomiju, nakon kontrolnog saslušanja o konsultantskim ugovorima Elektroprivrede.

Prema toj dokumentaciji, ugovori o konsultantskim uslugama koje je EPCG potpisala sa A2A, A2A Reti eletrika i BAIN Milano sklopljeni su bez sprovođenja postupka javnih nabavki i obaveznih odluka odbora direktora.

Pobjeda navodi da je sporne ugovore potpisao tadašnji izvršni direktor EPCG Enriko Malerba, a Flavio Bjanko je na mjesto finansijskog direktora došao 2010. godine.

Prije njega na toj funkciji bio je Masimo Sala.

Prema nalazima istrage, Malerba i Sala nisu pravovremeno obavijestili odbor direktora i akcionare EPCG o sklopljenom ugovoru. Kad je odbor direktora EPCG za to saznao, crnogorska strana je zatražila obustavu plaćanja, navodi podgorički dnevnik.

Sve vijesti