BRUKA: "Ko se ne rodi kao Amerikanac, nema pravo na to"

Autor:

Direktor američke federalne Službe za državljanstvo i useljavanje Ken Kučineli navelko se obrukao danas, valjda pokušavši da bude vispren, kada je dopunio tekst uklesan na čuvenom Kipu slobode u Njujorku.

0
A- A A+
njujork, kip slobode Foto: MONDO/Dragana Todorović

Kučineli je tekst u suštini prepravio da bi, kako je objasnio, bio u skladu sa novom uredbom o odobravanju zelenog kartona imigrantima koji dolaze u SAD.

Čuvenom tekstu pjesnikinje Eme Lazarus "Dajte mi svoje umorne, svoje siromašne, svoje zbijene mase koje čeznu da dišu slobodno" Kučineli je dodao "i koje znaju da stoje na svojim nogama i da ne budu trošak državi".

Političar opleo po Giru: Vodi te migrante u svoje vile

Uredba koja je usvojena u ponedjeljak predviđa da legalni migranti neće moći da dobiju zeleni karton ako su kod kuće, između ostalog, koristili povlastice poput stanovanja u državnim stanovima ili pomoći u hrani.

NE UZIMAJTE im detinjstvo: Drugari "preko granice"

U intervjuu za radio NPR Kučinelija su pitali smatra li da su riječi pjesme Eme Lazarus iz 1883. uklesane na Kipu slobode (mjestu pred koga su prolazili svi prvi useljenici koji su napravili današnje SAD) i dalje aktuelne i da li su još dio američkog etosa, uslijedio je ciničan odgovor.

"Naravno da jesu, uz dodatak - dajte mi svoje umorne i siromašne koji znaju da stoje na svojim nogama i da ne budu trošak državi".

Trampa napustila i šefica za Latinsku Ameriku

Na novo pitanje da li je novom uredbom izmijenjena definicija "američkog sna", Kučineli je dao zapanjujući odgovor: "Niko ko ovde nije rođen kao Amerikanac nema pravo da postane Amerikanac".

Sve vijesti