Istoričar: Hrvati su ismijavali "Za dom spremni"

Autor:

Prije nedjelju dana opet smo slušali kako je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, a naravno da to nije istina, kaže u autorskom tekstu za Index.hr istoričar Slavko Goldštajn.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/Nikola Janković Ilustracija

Povodom ustaškog pozdrava koji je obilno korišćen tokom nedavnog obilježavanja godišnjice akcije "Oluja", kojom je protjerano stotine hiljada Srba iz Hrvatske, Goldštajn objašnjava da je "Za dom spremni" izmislio poglavnik tzv. NDH Ante Pavelić, a da su ga koristile ustaše.

"Baš kao što ustaška Nezavisna Država Hrvatska nije bila nezavisna, nego zakrpa na dupetu Trećeg Rajha, tako ni 'Za dom spremni' nije bio ništa drugo nego kopiranje fašistickog pozdrava "Pronto" i nacističkog 'Sieg Heil'", navodi Goldštajn za Index.hr.

Ustaše divljale i u BiH: "Neće ostati balija"

A ustaše su, dodaje, bile najobičnija banda, a ne domoljubi.

"Ustaše nisu bili nikakvi junački bojovnici i rodoljubi/domoljubi, kako ih današnji ustašonostalgičari prikazuju, nego najobičnija banda kojoj je prvenstveni cilj bila vlastita korist. Baš kao što ni današnjim ustašonostalgičarima koji se svi odreda prikazuju kao veliki domoljubi nije ništa drugo na pameti nego institucionalnim ili izvaninstitucionalnim sredstvima sebi pribaviti imovinsku korist", komentariše Godlštajn.

A zaključak je da "ni ustaški povik 'Za dom spremni' nije nikakav junački, domoljubni, već izraz zločinačke politike države u kojoj se upotrebljavao".

"SPREMNI" ZA OTIMAČINU

Poznati hrvatski istoričar je od nekoliko hiljada dokumenata u kojima se pominje "Za dom spremni" koji se nalaze po arhivima u Hrvatskoj i drugim zemljama, izabrao nekoliko koje pominje u tekstu, poput onog o slanju ljudi u Jasenovac ili o "sramotnom pozdravu" na plakatima o strijeljanju babica koje bi napravile abortus, ili o iseljavanju Srba i Jevreja iz nekih delova Zagreba...

Riječki maturanti slavili uz "Ajmo ustaše"

"Pozdravom 'Za dom spremni' završava i pismo kojim u kolovozu 1941. predsjednik Matice hrvatske Filip Lukas bez imalo srama od nadležnih državnih institucija traži da Matica pokrade zgradu na Jelačićevu trgu br. 15 koja je pripadala Židovu Manfredu Sternbergu", navodi Goldštajn.

Sve dokumente u kojima se pominje ustašni pozdrav, kaže istoričar, treba staviti u određeni kontekst, jer, kako objašnjava, ustaše su stvarali "novi poredak" prema fašisticko-nacističkom modelu: izgrađivali su kult nacije, države i vođe.

Navodi da je totalitarna ideja najsažetije izražena u programatskom tekstu u listu "Ustaža" iz juna 1941, a da su vrlo jasno definisani narodni ciljevi značili su da će se želje i stremljenja pojedinca morati definisati u skladu s maksimom "Nacija (država i sl.) je sve, Ti nisi ništa".

U tom kontekstu vlasti su, kaže, tražile da "naš pozdrav bude svuda samo 'Za dom spremni!'", jer je to, kako se objašnjava, pozdrav svakog svjesnoga Hrvata i Hrvatice.

NORMALNI HRVATI SE SMIJALI NOVOGOVORU

Učenici su, napominje, izgovarali "Za dom spremni" na početku i na kraju nastave.

Goldštajn pominje da je prije dvadesetak godina pitao one koji su 1941. pohađali školu, kako se to radilo, njihovi odgovori, navodi, nisu bili sasvim jasni.

"Vjerovatno se dosljednije provodila 1941. godine, a kasnijih godina mnogo manje. Neki se sjećaju da se provodila, ali bezvoljno".

Navodi i primjer:

"Profesor zagrebačke Prve klasične gimnazije ,Vid Balenović (1883. - 1970.), koji je po političkom opredjeljenju bio na lijevom krilu HSS-a, pošto bi učenici viknuli 'Spremni' i podigli ruku na ustaški pozdrav, podrugljivo je odgovarao 'Predajem se, predajem se'. Neka ga je učenica zbog toga prijavila, pa je Balenović imao neprilike, čak je neko vrijeme bio u zatvoru".

Goldštaj piše i o tome kako je većinska neustaška Hrvatska reagovala na te propise, pa navodi kao jedno od obilježja zagrebačke gradske svakodnevice tokom rata ismijavanje ustaškog novogovora (poput "munjovoz" = tramvaj, "samovoz" = automobil, "krugoval" = radio itd.). Goldštajn kaže da su se u to vrijeme stvarale karikirane kovanice, a da je posebno na meti ismijavanja bio pozdrav "Za dom spremni" i to, kako primjećuje, "na veliku žalost ustaša i današnjih ustašonostalgičara".

Sve vijesti