U Kotoru 5,5% više turista nego lani

Autor:

U Kotoru trenutno boravi više od 10.000 gostiju, što je 5,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kazala je direktorica lokalne Turištičke organizacije Ana Nives Radović.

U Kotoru 5,5% više turista nego lani Foto: Infobiro Montenegro

Prema njenom mišljenju, struktura gostiju se mijenja, odnosno, sve je više gostiju sa zapadnih trzišta.

"Konkrento govorim o trzištu SAD, Australije, Holandije, Belgije, Finske i Velike Britanije, koji su najbrojniji svakako. Među najbrojnijim su turisti iz Njemačke, Francuske, Rusije i Poljske i turisti iz regiona", dodala je Radović.

Kotor u velikoj mjeri karakteriše izletnički turizam.

"Turisti izletnici ne zaobilaze Kotor, to je najčešće jedina destinacija koju posjećuju oni koji su u zemljama okruženja, konkretno govorim o turistima sa hrvatskog i albanskog primorja", navela je Radović.

Ove godine je, kako navodi, ukupno bilo 33.000 izletnika više nego lani.

“Nešto više od 16 odsto u odnosnu na isti period prošle godine dakle računamo do polovine avgusta. Naravno kada poredimo izlatnički turizam u odnosnu na prošlu godinu takođe dolazi do promjene strukture gostiju, najčešce su to gosti sa udaljenih azijskih područja govorimo o Kini, Japanu i Južnoj Koreji, ali i gostima iz Australije, SAD i sve veći broj turista iz Zapadne Evrope”, navela je Radović.

U TO Kotor kažu da su u konstantnoj komunikaciji sa ugostiteljima i privrednicima, gdje pronalaze prostor za poboljšanje, prateći njihove reakcije.