KOLIKO JE ZRAČENJE: Različiti podaci posle eksplozije

Autor:

Nivo radijacije u ruskom gradu Severodvinsku povećao se nakon 8. avgusta i nesreće koja se dogodila na vojnom poligonu tokom testiranja rakete. Dok vlasti tvrde da je zračenje veće između 4 i 16 puta, Grinpis navodi da je to 20 puta.

0
A- A A+

eksplozije krasnojarsk rusija Foto: Tanjug/Liza Uskova via AP

Ministarstvo odbrane je, inaće, najprije objavilo da je zraćenje ostalo na normalnom nivou posle nesreće, te da nema opasnosti po stanovništvo, zatim da je bilo malo povećano ali da se brzo vratilo na bezbjedan nivo a i gradske vlasti Sjeverodvinska sada su saopštile da je zabilježen kratkotrajni rast nivoa radijacije, prenosi Rojters.

Stanovnicima Njenoksa preporučeno je da zbog moguće opasnosti od radijacije napuste svoje domove dok traju radovi na mjestu nesreće.

Istovremeno ljekari i medicinsko osoblje koje je pomagalo povrijeđenima poslije nesreće tokom testiranja rakete poslati su u Moskvu na medicinsko ispitivanje.

Izvor: YouTube/Strontium Milks

Grinpis tvrdi da je nivo zračenja porastao 20 puta, dok ruska meteorološka agencija Rosgidromet objavljuje da je zabilježen rast od 4 do 16 puta.

Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje petoro ljudi.

Ova nesreća je uslijedila tri dana posle eksplozije u vojnom skladištu u Krasnojarsku, takođe na sjeveru zemlje, u kojoj je jedan vojnik izgubio život, a desetak ih je povrijeđeno.

Sve vijesti