Amerika pooštrava kaznu za Huawei kompaniju.

Autor:

Savezni organi u SAD od 13. avgusta ne smiju da kupuju od kompanije Huawei.

Amerika pooštrava kaznu za Huawei kompaniju. Foto: MONDO portal / Marko Čavić

U Sjedinjenim Državama je 13. avgusta ujutru stupila na snagu zabrana saveznim agencijama na kupovinu opreme i usluga od pet kineskih kompanija, među kojima su i tehnološki giganti Huawei i ZTE.

Ovaj privremeni propis, pod nazivom "Federalna uredba o nabavkama: Zabrana ugovaranja određenih telekomunikacionih i video nadzor usluga ili opreme“, objavljen je na veb sajtu američkog Federalnog registra. Od ovog datuma do daljeg je američkim državnim agencijama, odnosno Ministarstvu odbrane, Upravi za opšte usluge i NASA-i, zabranjeno da kupuju proizvode ili usluge, kao i da produžavaju ili obnavljaju ugovore sa određenim kineskim tehnološkim kompanijama, osim ukoliko im nije odobreno izuzeće, prenosi Russia Today.

Pročitajte i ovo: Huawei i Google OTKAZALI uređaj zbog embarga Amerike

Na meti ove zabrane su najveći svjetski proizvođač opreme za telekomunikacione mreže, Huawei, i još jedna kineska korporacija, ZTE, kao i njihove podružnice i pridružene kompanije. Zabrana, takođe obuhvata opremu za video nadzor i telekomunikacije koju proizvode još tri manje poznate kompanije iz Kine. Šefovi američkih saveznih agencija mogu Federalnom registru da podnose zahtjeve za jednokratna izuzeća od uredbe do 13. avgusta 2021. godine, a u određenim okolnostima, izuzeće može da odobri direktor nacionalne obavještajne službe.

Šira zabrana, koja će se odnositi na ugovore sa bilo kojom kompanijom, koja koristi opremu kineskih firmi, stupiće na snagu u avgustu 2020. godine i primenjivaće se prema posebnoj uredbi, dodaje Russia Today

Sve vijesti