Podnesene 134 krivične, budžet oštećen za 1,5 miliona

Autor:

Službenici policije su, od početka godine, podnijeli 134 krivične prijave protiv 156 fizičkih i pravnih lica, zbog krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala zbog kojih je budžet oštećen za million i po eura.

Podnesene 134 krivične, budžet oštećen za 1,5 miliona Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Projekat „Evazija“, se odnosi na otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta u vezi sa nezakonitostima u postupku likvidacije preduzeća kao i utajom poreza i doprinosa.

“Posljednja takva krivična djela procesuirana su prije nekoliko dana, kada su policijski službenici, u zajedničkim aktivnostima u više gradova, u okviru „Evazije“ u dijelu koji se odnosi na nezakonitosti u postupku likvidacije preduzeća, nadležnim tužiocima u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Pljevljima i Herceg Novom podnijeli 30 krivičnih prijava protiv 35 lica zbog osnovane sumnje da su počinila krivična djela navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja i falsifikovanje službene isprave”, navodi se u saopštenju.

Osumnjičenih 35 osoba su, kako se sumnja, u svojstvu osnivača i izvršnih direktora privrednih društava, naveli notare da ovjere izjave u kojima je navedeno da su izmirene sve obaveze koje je su ta privredna društva imala prema povjeriocima, zaposlenima i Poreskoj upravi, iako su znali da su podaci u izjavama neistiniti.

Potom su takve izjave sa neistinitim sadržajem upotrijebili kao prave prilikom podnošenja zahtjeva Poreskoj upravi za pokretanje postupka dobrovoljne likvidacije privrednih društava čiji su osnivači i izvršni direktori, pri čemu je pričinjena ukupna šteta prema Budžetu u iznosu od 90.494 eura.

“Policijski službenici provjeravaju poslovanje oko 1.000 privrednih društava. Aktivnosti u sklopu operativnog projekta „Evazija” se nastavljaju”, poručuju iz Uprave policije.

Sve vijesti