Aerodrom "oslobođen", VOJSKA PRED HONKONGOM

Autor:

Kina dovodi trupe na granicu sa Hongkongom, gdje skoro tri mjeseca traju višemilionski protesti. Kolone oklopnih vozila i kamiona protežu se kilometrima i blokiraju autoput i gradske ulice. U gradu-pokrajini bio blokiran aerodrom.

0
A- A A+
hong kong protesti Foto: Tanjug/AP Photo/Vincent Yu ilustracija

Na aerodromu u Hongkongu večeras je ponovo došlo do oštrih sukoba demonstranata i policije, koja je ušla na terminal gdje je zbog protesta paralisan rad u ovoj frekventnoj vazdušnoj luci već dva dana.

Policajci su koristili biber sprej u pokušaju da rasteraju demonstrane koji su blokirali ulaz na terminal kolicima za prtljag. Nekoliko ljudi policija je odvela u policijski kombi na aerodromu.

Izvor: Youtube/Bloomberg Politics

Demonstranti su, sa druge strane, uhvatili dvije osobe zbog sumnje da su prikriveni agenti policije i potencijalni provokatori nereda, prenosi AP.

Poslije žestokog sukoba sa demonstrantima, koji su drugi dan zaredom blokirali aerodrom u Hongkonku, policija je uspjela da isprazni zgradu i da uspostavi red. Nije poznato kada će biti normalizovan saobraćaj.

Zbog odluke demonstranata da blokiraju aerodrom u ponedjeljak i utorak otkazano je više stotina letova, zbog čega su se i putnici sukobljavali sa ljudima koji su ih na silu spriječavali da krenu kao izlaznim terminalima, prenio je AP.

Policija se sa demonstrantima najprije sukobila ispred aerodromske zgrade, a kada je u zgradi napadnut i povrijeđen čovjek koga su demonstranti optužili da je agent-provokator policije, pripadnici jedinice za razbijanje demonstracija uspjeli su da uđu u zgradu, uprkos postavljenim barikadama.

Čovjek koga su osumnjičili da je tajni agent vezali konopcem i oborili na pod, a onda su počeli da ga šutiraju, mada je bilo i onih koji su to pokušali da spriječe, javlja AP.

Tokom dana letovi su na kratko obavljani da bi potom svi preostali bili otkazani, a liderka Hongkonga Keri Lam je upozorila da su demonstranti skrenuli situaciju "na stazu bez povratka".

Centralna vlada u Pekingu okarakterisala je trenutni protestni pokret kao nešto što se približava "terorizmu" i predstavlja "egzistencijalnu prijetnju" lokalnom stanovništvu

PEKING ZVECKA ORUŽJEM

Zvanični Peking tvrdi da su vojska i druge jedinice obavještajnih službi započele velike vojne vežbe, koje nikako nisu povezane sa uličnim neredima.

Peking osuđuje izjavu visokog komesara UN

Stalna misija NR Kine pri UN osudila je komentare visokog komesara UN za ljudska prava, Mišel Bašele, koja je pozvala vlasti u Hong Kongu na uzdržanost tokom protesta u specijalnoj autonomnoj kineskoj oblasti. U sapoštenju Misije navodi se da je izjava Bašeleove "pogrešna" i da predstavlja mešanje u unutrašnja pitanja Kine, kao i da šalje pogrešan signal "nasilnim kriminalnim prestupnicima", javio je "Sputnjik".

HONGKONG: Demonstranti "zatvorili nebo"

U Šenženu, koji se nalazi na samo 25 kilometara od granice sa Hongkongom, okupila kineska vojna vozila, što predstavlja upozorenje demonstrantima, prenosi Sputnjik.

Na društvenim medijima objavljeni su video-snimci duge kolone vojnih vozila koje ulaze u Šenžen.

​Ranije su zbog novog talasa protesta i masovnog štrajka na aerodromu u Hongkongu svi letovi bili otkazani. Hiljade demonstranata provalilo je u aerodromsku zgradu i paraliziralo rad. Peking je ovu akciju nazvao manifestacijom terorizma.

U Hongkongu već dva mjeseca traju masovni ulični protesti, prvobitno protiv zakona o ekstradiciji, a zatim protiv policijskog nasilja.

O Hongkongu...

Iako je dio Kine, Hongkong funkcioniše kao samostalna država, sa svojim zakonima, valutom, sportskim reprezentacijama, dok prema ostatku Kine i danas postoje granični prelazi i naplata carine. Ima sedam miliona stanovnika i jedno je od najgušće naseljenih područja na svijetu.

Posljednjih dana demonstranti zahtijevaju veća demokratska prava.

Kada je 1997. godine Velika Britanija predala Kini Hongkong, garantovano mu je pravo da zadrži sopstveni socijalni, pravni i politički sistem u narednih 50 godina, po formuli "jedna zemlja, dva sistema".

Vladajući kineski komunisti sve češće se ne pridržavaju tog dogovora i insistiraju na izmjenama zakona.

Sve vijesti