Zbog visokih temperatura,LOSOSI doživjeli "srčku" VIDEO

Autor:

Nakon rekordno visokih temperatura koje su zahvatile Aljasku ovog ljeta, stanovnici su u rijekama počeli da primjećuju pomor lososa. Stučnjaci smatraju da su ribe vjerovatno doživjele srčani udar.

0
A- A A+
Pomor lososa na Aljasci Foto: YouTube/Screenshot/MyWay Alaska MWA Pomor lososa na Aljasci

  Početkom jula, kada je Aljasku zahvatio toplotni talas i rekordne vrućine, temperatura vode u blizini područja Betela bila je veća od 20°C , što je najveća temperatura rijeke Kaskokvim ikada zabilježena početkom tog mjeseca, piše Alaska Public Media

Tokom tog razdoblja, stanovnici koji žive duž donjeg toka pomenute rijeke, prijavili su vlastima pomor lososa, odnosno da su vidjeli veći broj lososa kako pluta nizvodno.

Naime, lososi nisu navikli na temperature iznad 20°C .

"Ono što se vjerovatno dogodilo je da se metabolizam lososa ubrzao do te tačke da su doživjeli srčani udar. Takođe, zbog toplije vode, više je i parazita koji napadaju losose", objasnio je biolog aljaskog Odeljenja za ribu i divljač, Ben Grej.

Na snimku se vidi kako na površini lagune plivaju mrtvi lososi, koji su takođe bili na putu prema svom mrestilištu; što znači da su umrli prije nego što su položili jaja.

POGLEDAJTE SNIMAK:

Izvor: YouTube/MyWay Alaska MWA

Topla voda u rijeku dolazi iz okeana. U zalivu Kaskokvim je tokom ovog ljeta znalo je da bude i 10 stepeni iznad prosjeka, a svakom plimom topla se voda povuče u donji tok rijeke.

 "Kasnije ta vode ide uzvodno i miješa se s hladnijom, zbog čega na nekim mjestima dostiže temperature od 20 stupeni Celzijusa", rekao je Grej.

Sve vijesti