Smjena na vrhu:Nova najbolja smartfon kamera na svijetu

Autor:

Zvanična DxO Mark ocjena ove kamere je za najmanje jedan bod bolja od ocjena svih drugih kamera pametnih telefona sa liste.

Smjena na vrhu:Nova najbolja smartfon kamera na svijetu Foto: MONDO / Marko Čavić

Dugo je kompanija Huawei bila neprikosnovena na DxO Mark listi telefona s najboljom kamerom. U jednom trenutku je Samsung Galaxy S10 5G poravnao rezultat sa 112 bodova, ali je ekipa DxO Mark sajta, ipak zadržala Huawei P30 Pro na čelnoj poziciji. Sad je drugačije - Samsung Galaxy Note 10+ 5G je telefon sa 113 bodova i vodeći na listi telefona sa najboljom kamerom. Samsung Galaxy Note 10+ 5G je istovremeno i najbolji telefon na svijetu u domenu selfi fotki, potvrdio je isti test.

Šteta je samo što će ovaj model biti vrlo ograničeno dostupan, a DxO Mark tim ne navodi da li se test ove kamere odnosi i na Galaxy Note 10+ bez 5G mreže.

U foto testu kamera Galaxy Note 10+ 5G osvojila je 118 bodova, bod manje, nego Huawei P30 Pro, dok je u video dijelu testa prešla stotku, osvojivši 101 bod i to je segment, koji je odlučio pobjednika - četiri boda prednosti u odnosu na Huawei P30 Pro.

Izvor: DxOMark

U selfi dijelu testa prednja autofokus kamera uzela je čak 99 bodova, što je stavlja ne samo na čelo liste, nego i potvrđuje selfi kameru bez premca, pošto u Top 5 Samsung ima čak tri vodeća modela: Note 10+ 5G, S10 5G i S10+.

Pročitajte i ovo: Veoma važna Samsung Galaxy Note 10, Note 10+ ispravka (VIDEO)

Što se poređenja tiče sa Galaxy S10 5G modelom, kamera Galaxy Note 10+ 5G telefona je bolja za po bod u video i foto testu, ukazujući na određena poboljšanja u odnosu na posljednju flagship seriju Samsung kompanije. U poređenju sa Galaxy Note 9 uređajem unaprijeđenja su značajna - 11 bodova u foto i sedam bodova u video segmentu.

DxO Mark tim pohvalio je kod Note 10+ 5G kamere:

- Brz i pouzdan autofokus
- Precizna ekspozicija unutra i na otvorenom, širok dinamički opseg
- Prijatan boke efekat, sa dobrim prelazima zamućenja i istaknutim dijelovima
- Kontrolisan šum po cijeloj površini fotografije
- Žive i zadovoljavajuće boje u svim scenarijima
- Dobar zum i kvalitet slike u bliskim i srednje dalekim scenarijima
- Puno detalja na slikama nastalim korišćenjem blica.

DxO Mark tim zamerio je kod Note 10+ 5G kamere:

- Povremen gubitak finih detalja
- Povremeni problemi sa balansom bijele i prezasićene boje
- Povremeno visok šum unutra i napolju tokom noći i slabog svjetla
- Boke kamera umije da omane u procjeni
- Zumiranje sa velike daljine dovodi do velikog gubitka kvaliteta.

ZAKLJUČAK DxO Mark: “Konstantnim napretkom kvaliteta i mogućnosti kamera na uređajima srednje kategorije i uređaja iz kategorije “povoljni flagship“ raste i pritisak na Samsung kompaniju da poboljša svoje kamere u premijum telefonima. Na svu sreću, Samsung Galaxy Note 10+ 5G čini upravo to. Zahvaljujući neospornom napretku čipseta i širokougaone aperture telefoto kamere, unaprijeđenim softverskim algoritmima i finim podešavanjima, Note 10+ 5G je dalje unaprijedio odlične karakteristike kamere prethodnih premijum Samsung uređaja, čineći ga najbolje rangiranim uređajem u našoj velikoj bazi pametnih telefona. Vrlo solidan za sve prilike, sa odličnim karakteristikama i kvalitetom foto i video snimaka u svim svjetlosnim uslovima. Samsung Galaxy Note 10+ 5G donosi kombinaciju odlične ekspozicije, boja i boke opcije za fotografije i odličnog video snimanja u svakom smislu i to mu omogućava da ukrade vodeću poziciju Huawei P30 Pro telefonu za sada“.

Sve detalje s premijere u Njujorku, uključujući video uživo i više od 65 slika čeka vas na linku.

Javite nam svoje utiske o Galaxy Note 10 uređajima!

Izvor: Samsung

Sve vijesti