Knežević oštro po Demokratama: "Opoziciona veleizdaja!"

Autor:

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da je usvajanjem izmjena Odluke o formiranju Odbora za reformu izbornog zakonodavstva ozvaničena koalicija Demokrata i DPS

Knežević oštro po Demokratama: "Opoziciona veleizdaja!" Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Knežević je dodao da je potez Demokrata neviđena opoziciona veleizdaja iza koje ne stoje druge stranke u opoziciji.

“Ako pažljivije pogledamo prijedloge za dopunu članova radne grupe, jasno se uočava da u njoj nema Dritana Abazovića, već su predložena dvojica poslanika Demokrata. Tako da u ovom trenutku radnu grupu možemo jasno kvalifikovati kao zajednički odbor DPS-a i Demokrata”, rekao je Knežević.

On je jasno poručio da DF neće učestvovati u radu Odbora.

“Nakon ozvaničene koalicije Demokrata i DPS-a i odbijenog amandmana Demokratskog fronta o tehničkoj vladi kao organu koji bi sprovodio izborne zakone u 2020. godini, jasno smo saopštili: ne samo da nećemo učestvovati u radu radne grupe za izborno zakonodavstvo, već da ćemo narednih nedjelja razmotriti opciju i definitivnog napuštanja ovog odbora, istakao je on.

U usvojenom dokumentu nema odredbe o tehničkoj vladi, već samo o nadzornom organu koji će implementirati dogovoreno. Odgovarajući na pitanje da li su tom odlukom iscrpljene mogućnosti da na kraju dođe do neke vrste prelazne vlade Knežević je kazao da je dogovor DPS-a i Demokrata eliminisao mogućnost formiranja tehničke vlade u skladu sa Sporazumom o budućnosti koji je potpisalo 39 opozicionih poslanika.

Zato je, kako ističe, ogorčenje cjelokupne opozicione javnosti potpuno opravdano.

Aleksa Bečić Dritan Abazović abazović bečić Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Komentarišući stavove Demokrata i njihovog predsjednika Alekse Bečića da je u ovom slučaju došlo do “kapitualacije DPS-a” Knežević je naglasio da su pokušaji da se ova opoziciona veleizdaja kroz plaćeni marketing Demokrata predstavi kao kapitulacija DPS-a toliko tragikomični da ne zavređuju ozbiljan komentar.

“Posljedice “kapitulacije” DPS-a najbolje se ogledaju u izjavama njihovih funkcionera koji iskazuju nemjerljivo zadovoljstvo zbog pakta koji su postigli s Demokratama, i dodatno izražavaju spremnost za daljim produbljivanjem njihovih odnosa na svim nivoima.  A većinska opozicija proglasila izdaju”, upitao se on.

Mediji su izvještavali da je usvajanje izmjene odluke rezultat tajnih pregovora DPS-a i Demokrata uz medijaciju EU.

Knežević je potvrio da su takva su saznanja i Demokratskog fronta.

“Uloga ambasadora EU Aiva Orava u razbijanju opozicionog jedinstva gotovo je identična ulozi Františeka Lipke u proglašenju rezultata pokradenog referenduma. Jedina razlika između njih dvojice je što je Lipka Slovak, a Orav Estonac”, rekao je on.

Knežević tvrdi da je upravo Aivo Orav u poslanički klub DF-a donio papir sa usaglašenim amandmanima i saopštio nam da su oni rezultat direktnog dogovora DPS-a i Demokrata.

Takođe je, prema mišljenju Kneževića, zanimljivo kako se pokušava zloupotrijebiti i Dritan Abazović, doskorašnji koalicioni partner Alekse Bečića, na način da je i on učestvovao u usaglašavanju amandmana sa DPS-om.

“Ako pažljivije pogledamo prijedloge za dopunu članova radne grupe, jasno se uočava da u njoj nema Dritana Abazovića, već su predložena dvojica poslanika Demokrata. Tako da u ovom trenutku radnu grupu možemo jasno kvalifikovati kao zajednički odbor DPS-a i Demokrata”, ocijenio je on.

Knežević smatra i da je Sporazum o budućnosti koji je potpisalo 39 opozicionih poslanika mrtav.

“Ubijen je 31. jula 2019. godine amandmanima koje su zajedno podnijeli DPS i Demokrate. Na ovaj način Demokrate su preuzele odgovornost za sve što će se događati na izborima 2020. godine. Njihovom odlukom da izađu na parlamentarne izbore 2020. obesmišljen je bojkot kao moćno opoziciono oružje, ali što je još važnije, razbijeno je opoziciono jedinstvo potpisano pred 20.000 građana”, zaključio je on.

Sve vijesti