Janović najbolje ocijenjen, Milu se najviše vjeruje

Autor:

Član Upravnog odbora Ipsos Adria profesor dr Srđan Bogosavljević, u intervjuu za Pobjedu rekao da istraživanja ove agencije pokazuju da je stav opredijeljenih birača je izrazito u korist vlasti.

Janović najbolje ocijenjen, Milu se najviše vjeruje Foto: Vlada Crne Gore

Bogosavljević je objasnio da je sintetički pokazatelj i stanja i šansi da se vlast očuva ili osvoji odgovor na pitanje u kom pravcu se kreće Crna Gora i odgovori vezani za lični standard.

On jerekao da je, u pogledu pravca u kome zemlja ide, Crna Gora je podijeljena jer 47 odsto građana smatraju da ide u dobrom pravcu, a 46 u lošem.

Stav opredijeljenih birača, onjašnjava Bogosavljević u intervjuu za Pobjedu je, međutim, izrazito u korist vlasti.

Ovo daje ozbiljnu prednost vlastima s obzirom na to da bi samo ukupna udružena heterogena opozicija po ovom računu bila takmac 55 naspram 39, što govori da među onima koji misle da treba mijenjati ima dosta onih koji tu željenu promjenu ne prepoznaju u opozicionim strankama”, rekao je Bogosavljević. 


Kada je riječ o institucijama kojima građani najviše vjeruju, najbolje stoji Vojska Crne Gore.

Postoji tradicionalno relativno visoko povjerenje u Vojsku 58 odsto, policiju 54 odsto, ali i, što je netipično za region, slijede ih nevladine organizacije i mediji 49 odsto povjerenja te Vlada Crne Gore (44 odsto). Generalno, najmanje povjerenje je u političke partije 31 odsto što je opšti trend, gdje partije ne razlikuje toliko ideologija koliko koja je garnitura na vlasti”, objasnio je Bogosavljević.

Kada je riječ o rejtinzima crnogorskih političara i stranaka, on je naveo da na nivou ličnosti vrijedi pričati o opštoj ocjeni političara i o “maksimalnom povjerenju u političara”.

U prvom slučaju se daju pozitivne ili negativne ocjene i mi testiramo trenutno 15 ličnosti: najbolje je ocijenjen Nikola Janović (52 odsto pozitivnih ocena), a slijede Aleksa Bečić (44), Milo Đukanović (42), Dritan Abazović (41), Duško Marković (36) i tako dalje”, kaže Bogosavljević.

On objašnjava da je za izborno raspoloženje indikativnije kada se bira samo jedna ličnost kojoj se najviše vjeruje a tu je, kako ističe, već jako dugo na čelu Milo Đukanović.

Prema posljednjem istraživanju kada se pogledaju opredijeljeni birači, oni koji uglavnom izlaze na izbore, što je neki prosjek od 65 procenata – Demokratska partija socijalista ima povjerenje od 41 odsto, na drugom mjestu su Demokrate sa 17 procenata, Demokratski front sa 13 odsto, SNP koji ima povjerenje osam odsto i Socijaldemokrate sa četiri odsto. Ostale partije su na ivici ili ispod cenzusa…”, rekao je Bogosavljević u razgovoru za Pobjedu.

Sve vijesti