Šehović: Crna Gora konkurentna u znanju

Autor:

Učenici poput Koste Vukčevića, koji je osvojio bronzanu medalju na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi (BMO), pokazuju da je Crna Gora u znanju konkurentna na međunarodnom nivou, poručio je ministar prosvjete, Damir Šehović.

Šehović: Crna Gora konkurentna u znanju Foto: Ministarstvo prosvjete

Vukčević, učenik Gimnazije "Slobodan Škerović", osvojio je bronzanu medalju na 36. BMO koja je održana u Kišinjevu, u Moldaviji.

Šehović je rekao da je obrazovni sistem ponosan na rezultate koje Vukčević pokazuje iz godine u godinu, a još više na njegov entuzijazam i vrijedni rad na sebi, u namjeri da postigne još bolje rezultate.

Kako je naveo, učenici poput Vukčevića ulivaju optimizam i pokazuju da sve što Ministarstvo radi nije uzalud i da je Crna Gora u znanju konkurentna na međunarodnom nivou.

"Cijelo društvo trebalo bi da bude ponosno na učenika poput Vukčevića, koji je pokazao, da kada je u pitanju znanje, veličina države iz koje dolazi nije presudna, jer mala Crna Gora danas ima jednog od tri najbolja matematičara na Balkanu u konkurenciji srednjoškolaca", istakao je Šehović.

On je dodao da je važna posvećenost, a da je Vukčević dokazao da se vrlo ozbiljno bavi talenatom koji posjeduje.

Šehović je naglasio da je Ministarstvo, u cilju promocije talenata, osnovalo Fond za kvalitet i talente iz kojeg je i Vukčević nagrađen prošle godine, kao i da ga nagrada očekuje i ove godine.

Vukčević se osvrnuo na pripreme za takmičenje koje su, kako je rekao, trajale cijelo drugo polugodište.

Prema njegovim riječima, ljubav prema matematici naslijedio je od majke, koja je profesor matematike na fakultetu, a još jedno od polja njegovog interesovanja je programiranje.

Vukčević će za četiri dana otputovati u Azerbejdžan na Svjetsku matematičku olimpijadu, gdje će se okušati u još jačoj konkurenciji.

On je kazao da bi ga ostvareni rezultati na svjetskom takmičenju odveli korak dalje, ka nekom od prestižnih svjetskih univerziteta, gdje bi želio da nastavi školovanje.

Tagovi:
Sve vijesti