Otmica tankera:Objavili SNIMAK pregovora sa Britancima

Autor:

Iranska Revolucionarna garda objavila je danas video i audio snimak na kojem se čuje kako pripadnik ovih snaga upozorava britanski ratni brod da se ne mieša, dok iranske snage zauzimaju britanski tanker "Stena Impero" u Ormuskom moreuzu.

0
A- A A+
iran britanski tanker Foto: Tanjug/Stena Bulk via AP


U dvominutnom video snimku čuje se kako pripadnik iranskih snaga kaže: "Naloženo vam je da se ne miješate u moju operaciju" i ponavlja: "Naloženo vam je da se ne miješate u ovo pitanje".

Izvor: youtube/the gardian

Uslijedio je odgovor sa britanskog ratnog broda Fokstrot 236, čiji oficir kaže da je u blizini međunarodnog priznatog prolaza sa trgovačkim brodom koji je u tranzitu, prenosi AP.

"Ne ugrožavajte svoje živote", upozorio je iranski vojnik dodavši da je trgovački brod pod iranskom kontrolom.

TENZIJE RASTU: Iran OTEO britanski tanker!

Iranski zvaničnici tvrde da je brod "Stena impero", zaplijenjen 19. jula pošto je prekršio međunarodna pomorska pravila i plovio pogrešnim kanalima.

NOVE PRETNJE: Iran povećeva obogaćivanje uranijuma!

Iako je Teheran ranije upozorio da bi mogao da zauzme britanski brod zbog sukoba sa Londonom u vezi sa prethodnim zadržavanjem iranskog supertankera „Grejs 1“, iranski zvaničnici su insistirali da zadržavanje "Stene impero" nije predstavljalo "odmazdu".

Britanski marinci zadržali su "Grejs 1", koji je prevozio iransku naftu, u Gibraltarskom moreuzu 4. jula, sumnjajući da je brod plovio za Siriju i time prekršio sankcije EU protiv te zemlje.

Teheran poriče da je nafta bila namjenjena Siriji i optužuje Veliku Britaniju za ugrožavanje trgovine i slobode plovidbe nezakonitim hapšenjem tankera.

Sve vijesti