Đukanović: Ispunjavamo dug prema dinastiji Petrović

Autor:

Prenosom posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš ispunjava se još jedan dio istorijske i moralne obaveze prema toj dinastiji, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović: Ispunjavamo dug prema dinastiji Petrović Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

On je danas predsjedavao prvom sjednicom Koordinacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš iz Italije, Francuske i Austrije.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je kazao da se činom prenosa posmrtnih ostataka ispunjava još jedan dio istorijske i moralne obaveze prema dinastiji Petrović, koji ima i državni značaj u kontekstu snaženja svijesti o identitetu.

„Vođeni idejom ispunjavanja duga prema Dinastiji, naš cilj je da organizujemo dostojanstveni čin sa najvišim vojnim počastima“, kazao je Đukanović.

Koordinacioni odbor podržao je dosadašnje aktivnosti i konstatovao da su radna tijela dobro pripremila osnovu za dalje aktivnosti povodom prenosa posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović.

Odbor se saglasio sa predlogom stručnog tima u vezi lokacije na kojoj će biti prenešeni posmrtni ostaci potomaka, da to bude Dvorsko groblje u okviru Novog groblja na Cetinju.

„Na toj liniji, formirana je radna grupa koja će sagledati prostorne komponente lokacije i pripremiti projektni zadatak za predloženu lokaciju“, kaže se u saopštenju.

Sjednica Koordinacionog odbora Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne GoreRazmotrena je i informacija o načinu ispraćaja, odnosno dočeka posmrtnih ostataka potomaka dinastije i, shodno tome, formirana Organizaciona komisija za svečanu ceremoniju dočeka i sahrane posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš, na čelu sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem.

Dogovoreno je da se u najkraćem roku intenziviraju aktivnosti u cilju punog pravnog dogovora sa zemljama u kojima se nalaze posmrtni ostaci potomaka dinastije Petrović.

Koordinaciono tijelo, kojim predsjedava predsjednik Crne Gore, privremeno je radno tijelo Vlade, formirano 31. januara, sa zadatkom da organizuje i koordinira aktivnosti za prenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš iz Italije, Francuske i Austrije.

Članovi tog tijela, pored Đukanovića, su predsjednici Vlade i Skupštine, Duško i Ivan Brajović, potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, ministi kulture, vanjskih poslova, unutrašnjih poslova, odbrane, finansija, za ljudska i manjinska prava i zdravlja - Aleksandar Bogdanović, Srđan Darmanović, Mevludin Nuhodžić, Predrag Bošković, Darko Radunović, Mehmed Zenka i Kenan Hrapović.

U Koordinacionom tijelu su i princ Nikola Petrović Njegoš, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan, predsjednik CANU-a Dragan K. Vukčević, rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić, i direktorica Javne ustanove Narodni muzej Crne Gore Anastazija Miranović.

Članovi tog tijela su i direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Božidar Božović, istoričari Aleksandar Čilikov, Živko Andrijašević, i Dragutin Papović, inžinjer arhitekture Rifat Alihodžić, književnik Pavle Goranović i slikar Dimitrije Popović.

Sve vijesti