Hrvatska izručuje Miloša Radonjića!

Autor:

Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je Hrvatskoj zahtjev za izručenje crnogorskog državljanina Miloša Radonjića, koji je uhapšen prošlog četvrtka u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj

Hrvatska izručuje Miloša Radonjića! Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Postupak ekstradicije je u toku, a prema saznanjima Dana, Radonjić će biti izručen uskoro pošto nema zakonskih prepreka za tu ekstradiciju.

Radonjić, koji je označen kao pripadnik “kavačkog klana”, uhapšen je u hotelu u kojem je odsjeo. Kako su prenijeli hrvatski mediji, on je uhapšen zbog falsifikovanja dokumenata. Hrvatski portali su objavili da je Radonjić, navodno, priložio lažna dokumenta uz zahtjev za izdavanje pasoša u Novoj Gradišci.

Nakon hapšenja, priveden je u Županijski sud u Slavonskom Brodu, gdje mu je određen istražni zatvor, a kasnije se ispostavilo da je za njim u Crnoj Gori raspisana potjernica. NCB Interpol Podgorica je no naredbi Specijalnog državnog tužilaštva raspisao međunarodnu potjernicu za Radonjićem radi obezbjeđivanja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Osim toga, on se potražuje i radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od četiri mjeseca na koju je osuđen presudom Osnovnog suda u Kotoru zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Radonjić je u fokus javnosti dospio nakon što je na njega pokušano više atentata. Četiri puta je bio meta napada, a za poslednji pokušaj njegovog ubistva policija i tužilaštvo terete dvojicu članova “škaljarskog klana” iako oni to decidirano negiraju, tvrdeći da nijesu bili ni blizu mjesta događaja. Zbog toga je krivična prijava podnijeta i protiv navodnog vođe “škaljarskog klana” Jovana Vukotića.

On je procesuiran na osnovu iskaza oštećenih. Međutim, nakon što je uhapšen Vojin Stupar, došlo je do obrta u istrazi. Stupar je ispričao da je prvi iskaz dao pod pritiskom, te da ne zna da li su na njega pucali Vukotić i Minja Šaković, koji je u međuvremenu pušten iz pritvora.

Sve vijesti