Kišobran revolucija: BRUTALAN OBRAČUN sa demonstrantima

Autor:

Masovni protesti zbog zakona o ekstradiciji, kojim bi se omogućilo da se osumnjičeni za razna djela predaju centralnim vlastima Kine na suđenje, održavaju se već mjesec dana u Hong Kongu.

Kišobran revolucija: BRUTALAN OBRAČUN sa demonstrantima Foto: Tanjug/AP Photo/Vincent Yu

Policija je upotrijebila suzavac da bi rasterala grupu okupljenih demonstranata ispred Kancelarija za vezu kineske vlade, prenijeli su lokalni mediji.

Više desetina hiljada ljudi učestvuje danas u protestnoj šetnji u Hongkongu. Protest se održava dan pošto je policija suzavcem i gumenim mecima rasterala demonstrante na ulicama. U neredima su 24 osobe povrijeđene, a 11 ih je privedeno.

Za danas je policija dozvolila održavanje skupa u parku, ali je zabranila šetnju kroz grad u koju je opozicija ipak krenula.

Napadnut POLICAJAC: Demonstranti ga tukli KIŠOBRANIMA

Jedna grupa demonstranata uputila se ka istočnom prometnom trgovačkom kvartu, gdje su podigli barikade i blokirali glavnu saobraćajnicu.

Druga grupa se uputila na zapad, do Kancelarije za vezu kineske vlade u Hongkongu, gdje je bio raspoređen veliki broj policajaca.

Na TV snimcima se vidi da su policajci upotrebili suzavac protiv učesnika marša koji su podigli barikade i nedaleko od Kancelarije kineske vlade.

Demonstranti su tokom prošlonedjeljnih protesta gađali zgradu kineskih vlasti farbom i jajima.

Prošlog mjeseca su u Hongkongu počeli masovni protesti zbog zakona o ekstradiciji kojim bi se omogućilo da se osumnjičeni za razna djela predaju centralnim vlastima Kine na suđenje.

"Letjelo perje": Pobuna zbog kineskih trgovaca (FOTO)

Predlog zakona je povučen, ali su demonstranti svoje zahtjeve proširili zahtijevajući direktne izbore, raspuštanje parlamenta i istragu policijske brutalnosti.

Sve vijesti