Protest “zelene gerile” u "Ulici palih čempresa" (FOTO)

Autor:

U organizaciji grupe “SOS za Montenegro” u Baru je danas održan dvočasovni protest protiv daljeg istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

Protest “zelene gerile” u "Ulici palih čempresa" (FOTO) Foto: MONDO

Pedesetak aktivista ekoloških organizacija, “Ozona”, pokreta “Sačuvajmo Sinjajevinu”,  “Nesvrstani”, studentske inicijative “Neću da idem”, pokreta “Odupri se” kao i nekoliko sportskih ribolovaca okupilo se simbolično ispred dvorišta barske Gimnazije gdje su prije pola godine posječeni stogodišnji čempresi zbog predviđene gradnje vrtića.

Protest je počeo simboličnim ispisivanjem grafita “Ulica palih čempresa” na kolovozu, nakon čega se skupu obratio organizator protesta Mirsad Mirza Kurgaš. 


On je poručio da je protest počeo na mjestu gdje su krenule i demonstracije zbog sječe čempresa.

"Krenuli smo odavde, iz ulice palih čempresa, jer je odavde krenula ta iskra građanske slobode i neposlušnosti, koja je pokrenula plamen i u Podgorici, i na Crnom jezeru, Bukovici... Ovdje smo jer ne želimo da dozvolimo privatizaciju državnih  resursa, želimo da more ostane naše", rekao je Kurgaš.

Sportski riblovac Vesko Ojdanić zamjerio je što na skupu nije bilo više ribara apelujući na sve koji žive od mora da se okrenu njegovoj zaštiti.

Aleksandar Perović iz Ekološkog pokreta poručio je da ekološki građanski bunt raste iz dana u dan jer su nam "ostale su nam još smao rijeke, jezera, šume i more.

Nakon njegovog obraćanja protestna šetnja najavljena je “zavijanjem” sirene do gradske marine gdje je protest okončan.  Prethodno je održan minut ćutanja, kako je organizator naveo "masakriranim čempresima".

Učesnici su imali razvijene transparente “Green gerilla - Glavu damo, prirodu ne damo”, “Naše rijeke su naš krvotok”, “SOS za Jadran”.

FOTOGALERIJA:

Sve vijesti