Boris Džonson NOVI britanski premijer

Autor:

Dosadašnji ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson biće novi britanski premijer umesto Tereze Mej.

0
A- A A+

Džonson je danas izabran i za šefa Konzervativne stranke.

Podsećamo, novi britanski premijer bio je glavni promoter kampanje za izlazak Britanije iz EU.

Što se Brexita tiče, Džonson je na samom startu kampanje rekao je da mu je bilo teško da donese takvu odluku, jer lično voli i Evropu i Brisel, gde je jedno vreme živeo i radio kao novinar, ali je naglasio da ne treba brkati "čudesa i godišnje odmore" u Evropi s političkim odlukama i projektima "koji decenijama prete da izmaknu demokratskoj kontroli".

Prvi čovek britanske prestonice bio je u dva mandata, od 2008, a reizabran je 2012.

Kada je prvi put objavio da će se kandidovati, mnogi su pomislili da je reč o šali, budući da je on političar koji najbolje zna šta publiku može da nasmeje - više puta se, naime, pojavljivao kao gost živih satiričnih programa u televizijskim studijima.

Novinar "slobonih" shvatanja profesije

Pre nego što je ušao u političke vode, bavio se novinarstvom. U "Tajmsu" je, prema pisanju medija, dobio otkaz, jer je izmislio izjavu. Radio je i za "Star" i "Dejli telegraf", čiji je bio dopisnik iz Brisela. Poznatiji u javnosti je postao kao urednik "Spektejtora".

Tokom prvog mandata je zabranio konzumiranje alkohola u javnom prevozu. Kao strastveni biciklista je uveo sistem iznajmljivanja bicikala u centru Londona, poznat kao "Borisovi bicikli". Takođe je odbacio zglobne autobuse i uveo "dabldekere".

Iako je u krugovima konzervativnih aktivista cenjen zbog britkog jezika, evroskepticizma i neposrednosti, neretko se ističe ispadima u javnosti.

Tako je 2006. na konferenciji Konzervativne stranke kritikovao kuvara Džejmija Olivera zbog njegovih saveta o zdravoj ishrani. Džonson je tada rekao da bi voleo da "ga se otarasi i kaže ljudima da jedu šta hoće".

Papuu Novu Gvineju je povezao s kanabalizmom, a za grad Portsmut je jednom rekao da u njemu "ima previše droge, gojaznosti, neproduktivnosti i laburističkih poslanika".

Aleksandar Boris de Fefel Džonson je rođen 1964. u Njujorku, ali se svojevremeno odrekao američkog državljanstva.

U sebi ima i turske, francuske i nemačke krvi. Njegov čukundeda, Ali Kemal, nakratko je bio ministar unutrašnjih poslova u Otomanskom carstvu.

Džonson je pohađao prestižni Iton koledž kao i Kameron, i studirao na Oksfordu klasične nauke.

Godine 2001. je izabran za predstavnika okruga Henli na Temzi u Parlamentu, a tri godine kasnije je imenovan za konzervativnog ministra vlade u senci za kulturu, a 2005. za prosvetu.

Autor je više knjiga.

Oženjen je Marinom, s kojom ima dve kćerke i tri sina.

Sve vijesti