Najugroženije PLEME na svetu bori se za OPSTANAK(VIDEO)

Autor:

Organizacije zaštite životne sredine upozoravaju da pleme Ava u Brazilu može biti potpuno uništeno, jer su napadi drvoseča sve češći i pitanje je samo trenutka kada će se desiti "genocid".

0
A- A A+
Pleme Ava Foto: YouTube/Screenshot/Guardian News Pleme Ava

Direktor organizacije “Survajvel internešnel” Stiven Kori  upozori je da su do sada drvoseče ubile dosta članova plemena, kao i da su mnoge prisilili da izađu iz šume.

Masovna seča šume ugrožava pleme Ava još od 1982. godine, kada je izgradnja železnice preko njihove teritorije omogućila lakši prilaz drvosečama.

KAKVO OTKRIĆE: Pronađen cvet star 115 miliona godina

"Predsednik Brazila Žair Bolsonaro i njegovi prijatelji u drvnoj industriji žele da celo pleme bude eleminisano”, izjavio je Kori i ocenio da samo globalni protest stoji između plemena Ava i genocida

Pripradnik susednog domorodačkog plemena Guajajara, koja ima za cilj zaštitu izolovanih autohtonih naroda, uspeo je prošle godine u avgustu da napravi snimak na kome se vidi uplašen član plemena Ava.

POGLEDAJTE SNIMAK:

Izvor: YouTube/Guardian News

"Nismo imali dozvolu Ave za snimanje, ali znamo da je važno koristiti ove slike jer ako ih ne pokažemo širom sveta, drvoseče će ubiti pripadnike plemena”, izjavio je autor snimka.

Dok se sa većinom članova plemena stupilo u kontakt, za neke se zna da još uvek žive bez komunikacije u oblasti prašume koja se "brzo uništava", saopštio je “Survajvel internešnel”.

Poslednji Amazonac! U džungli sam dve decenije

Prema informacijama britanskih medija  trećina terotirije Ava je potpuno uništena, da je zbog seče i buke rasteran živi svet, zbog čega plemenski lovci imaju velikih problema da prehrane svoje porodice.

Alarmantan je podatak da je od 2000. do 2011. godine 550 pripadnika plemena izvršilo samoubistvo, dok su na stotine ubijene u nasilnim razmiricama oko podele zemlje. Ostalo ih je još 450, a šumokradica je samo na tom delu teritorije više hiljada, prenosi AP.

Neverovatni snimci: Život van civilizacije (FOTO)

Tagovi:
Sve vijesti