Pravi ASTERIKS JE postojao, našli mu grob!

Autor:

Omiljeni galski junak Asteriks, za koga se verovalo da je lik iz mašte, zaista je postojao.

0
A- A A+
Foto: YouTube/screenshot/UniFrance

Dogodovštine Asteriksa i Obeliksa, dvojice simpatičnih galskih drugara, koji uteruju strah u kosti rimskim legionarima, decenijama su zabavljale generacije, najpre kroz stripove, potom animirane filmove, i na kraju igrane.

Veliki Obeliks, koji je kao mali upao u bure sa čudesnim napitkom i njegov drugar Asteriks, koji kad popije napitak koji im spremi galski druid, dobije natprirodnu snagu, imaju omiljeni "sport" - da prebijaju legije rimskog imperatora Gaja Julija Cezara, kojima pozli čim spaze ove Gale i koji nikako ne mogu da porobe poslednje galsko uporište.

Asteriks i Obeliks su izmišljeni likovi, ali nova naučna otkrića pokazuju da takav galski borac zaista jeste postojao.

Arheolozi su na tlu Velike Britanije, u zapadnom Saseksu, pronašli grob muškarca za koga se veruje da je bio galski ratnik koji je došao u Britaniju da se bori protiv Julija Cezara i njegovih legija.

Prema nalazima arheologa, reč je o "najbolje opremljenom grobu nekog ratnika ikada pronađenog u Engleskoj".

U grobu su pronađeni galski šlem, oružje, tačnije mač koji u to vreme u Britaniji nisu imali, ili su ga imali retki...

"Mi, verovatno, nikada nećemo saznati njegovo ime, ali ono što možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je reč o Galu koji se borio protiv Julija Cezara. Dilema je samo da li je reč o nekome iz istočne Engleske koji se borio u ovakvoj opremi ili je reč o Francuzu, koji je došao da se bori na ovoj teritoriji, dakle Asteriks iz pravog života, koji je Britancima delio znanje o strategiji, taktici, Cezarovim slabim tačkama", izjavila je arheolog Melani Džil. 

Već 60 godina Asteriks je prava ikona francuske pop kulture.

Njegov lik, koji su stvorili 1959. godine Rene Gošini i karikaturista Albert Uderzo, "otelovljuje pravog Francuza, njegovu visprenost i oštroumnost kroz galski identitet", navode iz Mone d Parija, kovnice novca centralne banke Francuske. 

Od svog nastanka, ovaj crtani strip je preveden na sve jezike zemalja Evropske unije, postižući ogroman uspeh, tako da Asteriks, na primer, uživa jednako veliku popularnost u Nemačkoj kao u Francuskoj. 

Takođe je veoma dobro prihvaćen u Velikoj Britaniji, Holandiji, Španiji, Portugalu, Italiji, Skandinaviji, zemljama buivše Jugoslavije...

Tagovi:
Sve vijesti