Haradinaj u Prištini: Kasni let, PROBLEMI na aerodromu!

Autor:

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj otputovaće danas u Hag kako bi u svojstvu osumnjičenog dao izjavu pred tužiocima Specijalnog suda za zločine OVK. On je stigao na aerodrom u Prištini, ali avion za Beč kasni.

0
A- A A+
ramuš haradinaj, Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias ilustracija

Haradinaj je u podne stigao na aerodrom u Prištini, odakle je, prema medijima na albanskom, trebalo da poleti za Hag u 12.30, za kada je najavljen let na redovnoj lini, preko Beča.

Prema informacijama na aerodromu u Prištini, međutim, taj let za Beč već je pomeren za više od sat vremena, jer kasni u dolasku, što znači da će Haradinaj, osim ako ne bude išao "specijalom", mada bi u tom slučaju išao direktno u Hag, provesti sat vremena na aerodromu u Prištini.

Pre Beča sa prištinskog aerodroma poleće jedino let za Dortmund.

Na prištinski aerodrom Haradinaja su inače dovezli službenim kolima sa rotacijom, uz pratnju dva policijska vozila.

Automobil sa Haradinajem ušao je na rampu aerodroma pored VIP ulaza bez zaustavljanja pored velikog broja novinara.

Izvor: Tanjug


Službeni automobil i dva policijska vozila, nakon manje od desetominutnog zadržavanja, napustila su aerodrom.

Pozivajući se na izvore bliske Haradinaju, portal gazetablic.com je prenosi da bi kosovski premijer u ostavci trebalo da se u sredu, 24. jula pojavi pred tužiocima Specijalnog suda.

Haradinaj bi prema dosadašnjoj praksi tog tužilaštva - već do kraja sedmice mogao se vrati u Prištinu.

Da li će i do kada biti u statusu osumnjičenog za ratne zločine ili pak slobodan čovek zavisiće od brzine odlučivanja tog tužilaštva o tome da li ima mesta podizanju optužnice protiv njega ili ne, a ta odluka nije oročena Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovnom tužilaštvu.

Haradinaj: Kosovo je danas jače nego ikad

Haradinaj je pred odlazak u Hag poručio da je Kosovo danas jače nego ikada. On je na svom Facebook profilu napisao da je Kosovo krenulo nepred na evroatlantskom putu i da je, kako je naveo, "jače nego ikada, na liniji mira i u sveprisutnom prijateljstvu sa Sjedinjenim Državama". Ponovio je da je "Kosovo spremno za dijalog sa Srbijom do postizanja pravno obavezujućeg konačnog sporazuma, uključujući i uzajamno priznavanje u postojećim granicama".

Kabinet Ramuša Haradinaja nije hteo da komentariše detalje njegovog puta u Hag.

Haradinaj je u sinoćnjem intervjuu za prištinsku T7 televiziju potvrdio da će danas otputovati u Hag, gde će u Specijalnom sudu biti saslušan kao osumnjičeni.

Specijalni sud za zločine tzv. OVK formiran je 3. avgusta 2015. na osnovu izveštaja specijalnog izvestioca Dika Martija s ciljem da istraži i procesuira bivse pripadnike tzv. OVK, koji su čini zločine nad Srbima, nealbancima, ali i lojalnim Albancima.

Inače, Hardinaj je ranije izjavio da je ostavku podneo da bi se pred Specijalnim sudom pojavio kao obični građanin, a ne kao premijer.

U jučerašnjoj pisanoj ostavci nadležnim institucijama, međutim, Haradinaj je tražio raspisivanje vanrednih izbora i saopštio da će na poziciji premijera vlade u ostavci privremenih prištinskih institucija ostati do izbora nove vlade.

Takođe, rekao je da će njegova Alijansa za budućnost Kosova učestvovati na vanrednim parlamentarnim izborima, a da će on ponovo biti kandidat za premijera.

U sredu, pred tužiocima Specijalnog suda bi kako je sam najavio, trebalo da bude ispitan i bivši portparol Glavnog štaba OVK, bivši predsednik Skupštine Kosova i predsednik Nacionalnog veća Socijaldemokratske inicjative, Jakup Krasnići.

Krasnići je ranije danas već otputovao u Hag, po pozivu Specijalnog suda, gde će biti saslušan u okviru istrage i procesuiranja ratnih zločina, koje su pripadnici te paravojske činili nad Srbima i drugim nealbancima.

Fotografije odlaska Krasnićija u Hag na Facebooku je objavila njegova supruga Biljal.

Krasnići je ranije rekao da se protivi formiranju tog suda, ali da će se ipak odazvati pozivu, iako nije rekao u kom svojstvu - kao svedok ili osumnjičeni.

Sve vijesti