Studenti ispite plaćaju 50 eura!

Autor:

Studenti koji su započeli studije po starom sistemu na UCG žalili su se da već godinu dana, prema odluci Upravnog odbora, polaganje jednog ispita plaćaju po 50 eura, što je znatno više nego što imaju obavezu ostali redovni studenti

Studenti ispite plaćaju 50 eura! Foto: Miljana Dašić Rektorat

Studentkinja Nataša, koja se obratila redakciji Dana, ističe da se na taj način diskriminišu ona i njene kolege, jer je poznato da je država omogućila da se skoro 20.000 studenata obrazuje o trošku budžeta. Prema odluci Upravnog odbora UCG, donijetoj 4. jula 2018. godine i objavljenoj u Biltenu, da bi ostvarili pravo na polaganje ispita ovi studenti najprije moraju platiti školarinu, odnosno, iznos od 50 eura po preostalom broju ispita.

“Šokirana sam, ranije smo plaćali po predmetu četiri, sada 50 eura. U junskom roku sam propustila polaganje, jer nijesam znala da mi treba toliko novca. Na fakultetu su mi kazali da prije prijave ispita moram da platim nekakvu aktivaciju, koja u mom slučaju košta 200 eura. Kada se uzme u obzir da moram platiti i same prijave ispita cifra nije mala”, ističe Nataša.

Takođe, ona je u nedoumici da li u septembarskom roku može polagati ispite po pravilima koja su važila prije odluke UCG donijete 4. jula.

Iz Rektorata nijesu odgovorili na pitanja Dana, dok su iz Studentskog parlamenta (SPUCG) kazali da nijesu dobili nijednu primjedbu u vezi sa novoformiranim cijenama plaćanja ispita.

“Naprotiv, prvi put dobijamo informaciju da nekim studentima ne odgovara usvojeno rješenje nadležnih organa UCG. Naš stav je da mišljenje nekoliko studenata koji su se prvo obratili medijima, a ne nad ležnim institucijama i tijelima ne može biti relevantno da bi se to kvalifikovalo kao stav studenata, niti problem koji bi zahtijevao odgovor na konstatacije navedene u Vašem pitanju”, navode iz SPUCG.

Poslanici su krajem 2018. godine usvojili izmjene Zakona o visokom obrazovanju kojim se produžio rok studentima po starom sistemu kako ne bi izgubili status, te bili u neravnopravnom položaju u odnosu na druge kolege piše u obrazloženju izmjene zakona.

Tagovi:
Sve vijesti