EVROPA se sprema za PAKAO: Najtoplija noć u ISTORIJI!

Autor:

Sjeverozapadna Evropa će se ove nedelje suočiti s nastavkom ljetnjih žega kakve su vladale i krajem juna, a prije svega Pariz, koji je uveo treći od četiri stepena odbrane od velikih vrućina.

EVROPA se sprema za PAKAO: Najtoplija noć u ISTORIJI! Foto: Mondo/Goran Sivački

Od Francuske preko Beneluksa do Njemačke meteorološke službe su izdale upozorenje na visoke temperature, koje će se, kako se prognozira, u srijedu ili u četvrtak ponovo približiti 40. stepenu, nakon čega će krajem nedelje pasti, prenosi Index.hr.

Britanski meteorolozi najavljuju da će noć između ponedeljka i utorka biti najtoplija u istoriji.

Oni kažu da je najviša temperatura tokom noći u Velikoj Britaniji od 23,3 stepena izmjerena davne 1948. godine, a sada se očekuju iznad 25 stepeni.

U Francuskoj bi talas vrućine mogao da potraje kraće nego u junu, kada je, 28. juna srušen apsolutni temperaturni rekord u Verargeu na jugu zemlje, gde je izmjereno 46 stepeni.

Ovog puta se ne očekuju temperature od 45-46 stepeni, ali bi sjeverni dio zemlje mogao mnogo više da osjeti vrućinu, objavio je Meteo-Frans.

"U četvrtak se u Parizu predviđa 41 ili 42 stepena, uz veliku vjerovatnoću da će biti oborne rekord od 40,4 stepena zabilježen 1947, rekao je Fransoa Žobar", prognostičar u Meteo-Fransu.

Zbog toga je Pariz uveo treći od četiri stepena odbrane od talasa vrućine koji predviđa otvaranje "prostorija za osvježenje" u javnim objektima i postavljanje privremenih javnih česmi i raspršivača vlage, kao i niz mjera namenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama ljetnih žega koje su 2003. samo u Francuskoj odnijele 15.200 života.

U sjevernim i centralnim djelovima Italije, prije svega u Firenci i Ferari očekuju se temperature od četrdesetak stepeni, dok će jug i centralni dio zemlje ovog puta biti pošteđeni.

"U četvrtak će se vrućina preseliti u zemlje Beneluksa. Moguće je da će te tri zemlje prvi put iskusiti temperaturu od 40 stepeni i više", rekao je Žobar.

U Belgiji je Meteorološki kraljevski zavod izdao "upozorenje zbog velike vrućine" koje će biti na snazi do petka u ponoć.

Austrija je objavila "narandžasto" upozorenje za četvrtak i petak, ali samo na zapadu zemlje.

Istovremeno u Portugaliji udari vjetra i suša otežavaju borbu sa jakim požarom koji od subote hara planinskim područjem u centralnom delu zemlje i gde je vatra 2017. usmrtila oko stotinu ljudi.

Sve vijesti