Sasvim JEDNOSTAVAN način da bolje spavate

Autor:

Ako ovo postane vaš mali ritual pred spavanje, spavaćete mnoooogo bolje – dokazano!

Sasvim JEDNOSTAVAN način da bolje spavate Foto: Guliver/Getty Images/bowie15

Temperatura tela značajno utiče na kvalitet sna, a uživanje u toploj kupki sat i po pre odlaska na spavanje je idealan način za regulisanje temperatura i bolji san.

Naučnici su dokazali da uživanje u toploj kupki 90 minuta pre spavanja može da vam pomogne da bolje spavate – eto, tako je jednostavno!

Istraživači su otkrili da kupanje sat do dva pre odlaska u krevet, u vodi temperatura između 40 i 42 stepena Celzijusova, znatno poboljšava kvalitet sna.

Ako vas mrzi da ležite u kupki – mada je to dobar način i da se opustite, možete i da se istuširate toplom vodom.

Naučnici objašnjavaju da unutrašnju telesnu temperaturu i spavanje reguliše cirkadijalni sat, koji je smešten u hipotalamusu, i koji "podešava" obrasce raznih telesnih funkcija.

Temperatura tela umnogome utiče na spavanje, a kasno popodne i uveče je nešto viša u odnosu na temperaturu tela kada spavamo. Kako temperatura raste tokom noći, praktično radi kao "biološki budilnik", koji u jednom trenutku prekida spavanje.

U skladu sa svim tim, tuširanje ili topla kupka oko 90 minuta pre spavanja "stimuliše termoregulatorni sistem u telu, poboljšavajući cirkulaciju ka ekstremitetima, čime se snižava unutrašnja temperatura", objasnili su stručnjaci.

Oni ističu da, ne samo što će vam tuširanje ili topla kupka sat-dva pred odlazak u krevet pomoći da brže zaspite, već i da bolje spavate.

Tagovi:
Sve vijesti