Promet za pola godine 195,91 milion eura

Autor:

Ukupan promet na Montenegroberzi u prvoj polovini godine je iznosio 195,91 milion eura i bio je 140 odsto veći u odnosu na isti prošlogodišnji period.

0
A- A A+
montenegroberza Foto: MONDO/Isidora Matović

  „Prosječan mjesečni promet u periodu od januara do kraja juna je iznosio je 32,65 miliona EUR, a najveći promet u iznosu od 118,17 miliona eura zabiljžen je u aprilu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

U prvoj polovini godine zaključeno je 1,46 hiljada transakcija. Mjesec sa najvećim brojem sklopljenih poslova - 421, bio je april.

Država Crna Gora je u aprilu i maju na Montenegroberzi emitovala obveznice u cilju prikupljanja sredstava za finansiranje državnog budžeta.

U prvoj polovini godine sklopljen je jedan blok posao čija je ukupna vrijednost iznosila 39,92 miliona eura.

Trgovinom akcijama 67 kompanija, ne uključujući akcije fondovova, primarnu prodaju, obveznice i blok poslove, ostvareno je 5,59 miliona eura ili tri odsto od ukupnog prometa.

Trgovinom akcijama fondova sklopljeno je 80 transakcija, što predstavlja pet odsto ukupnog broja poslova i ostvaren promet od 30,85 hiljada eura.

U prvoj polovini godine trgovalo se državnim i korporativnim obveznicama. Ukupan promet ostvaren trgovinom obveznicama u tom periodu iznosi 7,77 miliona eura, odnosno četiri odsto od ukupnog prometa, kroz 26 realizovanih transakcija.

Oko 78 odsto od ukupnog prometa, ne uključujući akcije fondova, primarnu prodaju, obveznice i blok poslove, ostvareno je trgovinom akcijama Hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Atlas Hotels Group, Jugopetrola, Crnogorskog Telekoma, Elektroprivrede i Plantaža.

Najveći rast cijene u prvoj polovini godine, od 1,57 hiljada odsto, zabilježile su akcije kompanije Elektroindustrija Obod, dok su dionice Crnagoraputa, najviše pale, 88 odsto.

Indeks MNSE10 je u prvoj polovini godine zabilježio pad od 3,28 odsto. Maksimalnu vrijednost od 852,87 poena dostigao je 13. maja.

Indeks MONEX je porastao 1,82 odsto, a maksimalnu vrijednost dostigao je 25. juna.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija na kraju juna je iznosila 3,48 milijardi eura, što je 15 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Tagovi:
Sve vijesti