Ogromna kazna za američku IT firmu zbog nameštanja cena

Autor:

EU kaznila Qualcomm sa 271 milion dolara!

Ogromna kazna za američku IT firmu zbog nameštanja cena Foto: Promo / Qualcomm

Evropska unija kaznila je američkog proizvođača čipova Qualcomm sa 271 milion dolara, nakon što je prethodno optužila kompaniju za "dampingovanje cena".

Evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager izjavila je da je američka kompanija zloupotrebila dominantnu poziciju na tržištu tzv. 3G baseband čipova, tako što ih je periodu od 2009. do 2011. godine prodavala ispod cene u nastojanju da sa istisne britanskog proizvođača softvera za mobilne telefone, kompaniju Icera, prenosi agencija AP.

Ta britanska kompanija sad je deo Nvidia korporacije.

"Baseband čipovi su ključne komponente za povezivanje mobilnih uređaja na internet. Qualcomm je ove proizvode prodavao velikim kupcima po ceni koja je ispod cene proizvodnje sa namerom da eliminiše konkurenta", izjavila je Vestager.

Kompanija Qualcomm nalazi se pod istragom i dalje, jer su je brojne kompanije optužile za iskorišćavanje dominantnog položaja na tržištu čipova. Među kompanijama, koje su podržale istragu su i Apple, sa kojim se Qualcomm nedavno nagodio, kao i Samsung, koju je američka kompanija navodno ucenila da ne sme da prodaje svoje Exynos čipove drugim proizvođačima telefona, da ne bi izgubili čipove za Galaxy S i Galaxy Note serije.


Sve vijesti