Izrael je šampion, a Deni Avdija je NBA "materijal"!

Autor:

Domaćin U-20 Eurobasketa osvojio prestižni trofej. Sin nekadašnjeg kapitena Crvene zvezde bio najbolji igrač finala.

0
A- A A+
Deni Avdija, Avdija Foto: MN Press

Titula ostaje u Izraelu.

Domaćin Evropskog prvenstva u uzrastu do 20 godina odbranio je šampionski pehar, predvođen sjajnim Denijem Avdijom, sinom Zufera Avdije, nekadašnjeg kapitena Crvene zvezde.

Avdija junior je bio najbolji iako je dve godine mlađi od većine učesnika Eurobasketa.

IZRAEL - ŠPANIJA 92:84 (24:24, 18:18, 24:17, 26:25)

Pre dve godine je generacija Tamira Blata (sina Dejvida Blata) i Jovela Zusmana osvojila Evropsko prvenstvo na Kritu. Ovog vikenda, Izrael su vratili na tron Avdija (23 poena, 7 asistencija) i Jam Madar (17 poena, osam asistencija).

Uspeh mlade reprezentacije toliko je oduševio Tel Aviv i čitavu zemlju da su Avdiju i Nadara navijači između polufinala i finala nosili na rukama...


Ispostavilo se da su Izraelci jedini poraz na turniru doživeli od Srbije, u prvom kolu. Dve ekipe su nakon toga započele potpuno drugačije nizove, jer su se jedni popeli na vrh, a drugi, srpski talenti, završili kao pretposlednji na turniru i novi članovi evropske "B" divizije.

Na putu ka zlatu, novi-stari šampion je u jednom momentu finala imao 17 poena prednosti i ni u jednom trenutku završnice nije se dovodilo u pitanje ko će osvojiti titulu.

Konačni plasman:

1. Izrael
2. Španija
3. Nemačka
4. Francuska
5. Litvanija
6. Turska
7. Hrvatska
8. Velika Britanija
9. Grčka
10. Ukrajina
11. Crna Gora
12. Slovenija
13. Italija
14. Poljska
15. Srbija
16. Letonija

Sve vijesti