Traže po 2 miliona za konsultantsku proviziju za Možuru

Autor:

Vladimir Popović i Karlos Kolo Palou tužbom zahtijevaju isplatu po dva miliona eura za konsultantske usluge u projektu vjetroelektrana na Možuri od firmi koje nisu upisane u španskom registru privrednih subjekata.

Traže po 2 miliona za konsultantsku proviziju za Možuru Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Sutkinja Katarina Peković nije prihvatila kao dokaz potvrdu notara iz Katalonije da u španskom registru privrednih subjekata nisu upisane kompanije BWP Europe i BWP Group koje su prema tvrdnji Vladimira Popovića i Karlosa Kolo Paloua bile partneri Vlade u projektu izgradnje vjetroelektrana na Možuri.

Popović i Palou su prije više od osam godina podnijeli tužbu jer im nije isplaćena provizija od po dva miliona eura za posredovanje i lobiranje u poslu sa vjetroelektranama. 


Sutkinja Peković je naložila da se, u skladu sa Haškom konvencijom, od ovog španskog privrednog registra preko međunarodne pravne pomoći i crnogorske ambasade u Španijii, zatraže informacije da li je BWP Europe, koji je prvotuženi u ovom sporu, bio registrovan u vrijeme podnošenja tužbe, te ukoliko jeste da li je izbrisan iz registra ili je eventualno nastavio da posluje pod drugim nazivom, piše Pobjeda. 


 List navodi da je ove podatke tražio Viši sud koji je ukinuo rješenje Osnovnog suda kojim je tužba protiv BWP Europe odbačena, ukazujući da je presuda preuranjena, jer to što ove kompanije nije bilo u registru, ne znači da nije bila osnovana u trenutku podnošenja tužbe. 

Pobjeda navodi da su Popović i Palou tužbu prvobitno podnijeli protiv tri kompanije, od kojih je za crnogorsku BWP Montenegro utvrđeno da ne postoji.

Ukoliko se isto utvrdi i za BWP Europe, postupak će nastaviti da se vodi jedino protiv španske firme Audax Renovables, nekadašnje Ferse sa kojom je Vlada zaključila ugovor o izgradnji vjetroelektrane Možura. 

Pobjeda podsjeća da je generalna direktorka ove kompanije Ana Izabel Loper Porta ranije tokom saslušanja putem Skajpa saopštila da je tadašnja Fersa sama obavljala sve pripremne poslove za učešće na tenderu, te da nikome u Crnoj Gori nije obećala proviziju za obavljeni rad, jer ni sa kim nije ni zaključen ugovor.

Tužioci tvrde da je ova kompanija povezana sa partnerima iz Crne Gore i omogućila im da sa Vladom zaključe ugovor.

Oni navode da su sa Vladom stupili u kontakt preko tadašnjeg predsjednika Sindikata Danila Popovića, te da se posao obavljao i preko njegove ćerke.

Vladimir Popović je kazao da je od obećana dva miliona dobio 20 hiljada eura, dok Kalou, kako je naveo, nije dobio ni euro.

Kako je procedura traženja međunarodne pravne pomoći dugotrajna, iduće ročište zakazano je za sredinu oktobra, piše Pobjeda podsjećajući da je vjetroelektrana na Možuri počela probni rad krajem aprila.

Tagovi:
Sve vijesti