5 razloga da izbjegavate da jedete kasno uveče

Autor:

Da li ste "noćna ptica" koja često jede kasno uveče? Definitivno bi trebalo da pokušate to da promijenite – evo šta se dešava u tijelu kada jedete uveče.

5 razloga da izbjegavate da jedete kasno uveče Foto: Guliver/Getty Images/evgenyatamanenko

Remeti se obrazac spavanja

Ako jedete kasno uveče i ne možete da spavate, razlog je taj što ste kasnim večernjim obrokom narušili rad unutrašnjeg sata. Naime, kada jedete uveče, oslobađaju se hormoni u telu, što će razbuditi vaše telo.

Drugim rečima, kasnim večernjim obrokom telu šaljete pogrešnu poruku – umesto da spava, vi mu poručujete da je vreme za "žurku".

Usporava se metabolizam

Bez metabolizam znači da telo brzo sagoreva masti, dok je sa druge strane spor metabolizam krivac za taloženje masti i višak kilograma. Zato bi trebalo da imate na umu da kasni večernji obroci usporavaju metabolizam, između ostalog i zbog toga što ometa spavanje.

Češće ćete ići u toalet

Ako se noću često budite da biste išli u WC, mogući razlog za to je vaša navika da kasno jedete. Posle večernjeg, kao i bilo kojeg drugog obroka, telo mora da vari hranu, da iskoristi potrebne nutrijente, a ostalo da izbaci. Logično, ako jedete kasnije uveče, velike su šanse da će to vreme za "izbacivanje" viška kroz mokraću doći tokom noći.

Možda ćete imati gorušicu

Kada kiselina u stomaku stigne do jednjaka nakon što ste pojeli obrok, i bukvalno možete da osetite ukus hrane koju ste jeli, reč je o refluksu kiseline, koji se ponekad javlja i u kombinaciji sa gorušicom.

Ukoliko jedete kasno uveče, veće su šanse da imate ovu "muku", što nije nimalo prijatno.

Povišen krvni pritisak

Vreme jela je jednako bitno koliko i šta jedemo. Ako jedete kasno uveče, možete da povećate sebi krvni pritisak, što nije dobro jer povećava i rizik od srčanih bolesti.

Naravno, ako ponekad jedete kasno, to nije ništa strašno, ali izbegavajte da poslednji obrok tokom dana redovno jedete kasno uveče.

Tagovi:
Sve vijesti