Žrijeb za Eurobasket 2021: Crna Gora u PETOM šeširu

Autor:

Košarkaška reprezentacija Crne Gore će u ponedjeljak saznati imena protivnika u grupi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2021, koje počinju u februaru sledeće godine.

Žrijeb za Eurobasket 2021: Crna Gora u PETOM šeširu Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Košarkaška reprezentacija Crne Gore u ponedjeljak će saznati imena rivala u grupi kvalifikacija za Eurobasket 2021, a FIBA je objavila da će naši košarkaši biti svrstani u peti šešir uoči žrijeba u Minhenu.

Na žrijebu će se naći 32 zemlje koje će biti podijeljene u osam grupa po četiri tima. Igraće se po "round robin" sistemu, odnosno svaka ekipa sa svakom, i to kod kuće i na strani, a po tri najbolja tima iz svake grupe izboriće plasman na Evropsko prvenstvo.

Kvalifikacije će igrati i domaćini Eurobasketa, tačnije Njemačka, Češka, Gruzija i Italija, ali van konkurencije, pa će iz grupa, u kojima će oni biti smješteni, plasman na EP izboriti po dva najbolja tima.

SASTAVI ŠEŠIRA

Prvi šešir: Španija, Francuska, Srbija, Litvanija
Drugi šešir: Slovenija, Grčka, Hrvatska, Rusija
Treći šešir: Italija, Letonija, Turska, Ukrajina
Četvrti šešir: Finska, Nemačka, Češka, Poljska
Peti šešir: Gruzija, Crna Gora, Belgija, Izrael
Šesti šešir: Mađarska, BiH, Holandija, Makedonija
Sedmi šešir: Estonija, Bugarska, Švedska, Austrija
Osmi šešir: Albanija/Belorusija/Danska, Slovačka/Kipar/Rumunija, Luksemburg/tzv.Kosovo/Velika Britanija, Švajcarska/Portugal/Island

Saopšteno je da su šeširi uoči žrijeba pravljeni prema rang listi FIBA, a poslednji, osmi šešir biće kompletiran posle odigravanja treće runde predkvalifikacija, koje su na programu od 3. do 21. avgusta.

Žrijeb, koji će u ponedjeljak biti održan u Minhenu, biće poludirigovan, a objavljeno je po kojem sistemu će biti održan.

* Ekipe iz prvog šešira biće žrijebane u grupe A, C, E i G, zajedno sa ekipama iz četvrtog, petog i osmog šešira.
* Ekipe iz drugog šešira biće žrijebane u grupe B, D, F i H, sa ekipama iz trećeg, šestog i sedmog šešira.
* U jednoj grupi može da se nalazi samo jedan domaćin Eurobasketa 2021.

Kvalifikacije za Eurobasket 2021 igraće se kroz tri FIBA prozora, i to u terminima 17 - 25. februar 2020, 23. novembar - 1. decembar 2020. i 15 - 23. februar 2021, i svaka reprezentacija igraće u svakom prozoru po dva meča.

Sve vijesti