Nurković: MA može da opstane jedinu uz restrukturiranje

Autor:

Nacionalni avioprevoznik, Montenegro Airlines (MA), može da opstane jedino uz restrukturiranje, saopštio je ministar sabraćaja i pomorstva, Osman Nurković.

0
A- A A+
Osman Nurković Foto: Služba za odnose sa javnošću

  „Mora se preuzeti dug kompanije, jer bilo ko, kad god hoće, može da je blokira, uvede stečaj i da se ona likvidira“, kazao je Nurković u Skupštini odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića.

Nurković je rekao da MA ne može da plati poreze i doprinose, kao ni obaveze prema Aerodromima Crne Gore i Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

„Ja sam naslijedio kompaniju sa 81 milion eura obaveza u trenutku kada sam imenovan za ministra“, dodao je Nurković.

Konjevića je zanimalo kakvi su planovi Vlade u vezi MA, s obzirom da je u prethodne dvije do tri godine iz buždeta nacionalnom avioprevozniku dato skoro 20 miliona eura.

Konjević je saopštio i da MA samo za poreze Aerodrmomima Crne Gore duguje ukupno 45 miliona eura.

Nurković je objasnio da je, kada je došao na funkciju ministra saobraćaja, imao opciju da odmah pokrene stečaj ili da pokuša da održi kompaniju.

„Komercijalni pkazatelji MA za prošlu godinu su najbolji od njenog osnivanja i predstavljaju apsolutni rekord u dosadašnjem poslovanju“, naveo je Nurković.

Prema njegovim riječima, iskustva u regionu pokazuju da su države u kritičnim momentima ulagale u budućnost aviokompanija ili njihovu privatizaciju značajna fiannsijska sredstva.

„Značaj MA je veliki, jer u kompaniji radi više od 400 zaposlenih. Zatvaranje kompanije bi sigurno značilo odlazak tehničkog osoblja i pilota, a to bi bio nenadoknadiv gubitak, jer su uloženi milioni eura u školovanje tog kadra“, zaključio je Nurković.

Tagovi:
Sve vijesti