Autoput će koštati 895 miliona eura

Autor:

Izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, sa glavnim i naknadnim, odnosno nepredviđenim radovima, ukupno će koštati 895 miliona eura, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković.

0
A- A A+
auto-put Bar-Boljare Foto: Vlada Crne Gore auto-put Bar-Boljare

  On je danas u Skupštini kazao da za sada nepredviđeni radovi na autoputu iznose 85 miliona eura, što je malo više u odnosu na predviđenih deset odsto ugovorene vrijednosti glavnih radova, koji iznose 810 miliona eura.

„To je ukupno 895 miliona eura“, precizirao je Nurković odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF), Slavena Radunovića, kojeg je zanimalo koliko će, prema najnovijoj procjeni, prioritetna dionica koštati državni budžet.

Nurković je podsjetio da je Vlada sa izvođačem, kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC), nedavno zaključila tri priloga ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac-Mateševo, u vezi sa naknadnim radovima.

Ti prilozi ugovora se odnose na izgradnju prve faze petlje Smokovac i sistema za vodosnabdijevanje, čije neto vrijednosti iznose 30,45 miliona eura, odnosno 14,2 miliona.

Zaključen je i prilog u vezi sa trajnim napajanjem električnom energijom, odnosno postavljanjem kablovske kanalizacije na otvorenoj trasi i mostu Moračica, čija neto vrijednost iznosi 4,8 miliona eura.

„Pored tih zaključenih priloga, Vlada je kompaniji Monteput povjerila realizaciju izgradnje sistema za trajno napajanje električnom energijom dionice autoputa procijenjene bruto vrijednosti 38,2 miliona eura“, kazao je Nurković.

On je dodao da će se izbor izvođača za ove radove obaviti u javnom transparentnom postupku.

Kasniju otplatnu kreditnih sredstava za izgradnju i upravljanje izgrađenom elektro-energetskom infrastrukturom, shodno Zakonu o enrgetici, preuzeće Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Crnogorski elektrodistriburtnivni sistem (CEDIS).

Nurković je saopštio da je dionica Smokovac-Mateševo, prema ocjeni stručnjaka, najzahtjevnija u Evropi.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika DF-a, Branka Radulovića, rekao da se nakon dionice Smokovac-Mateševo, prioritet u realizaciji daje dionici Mateševo–Andrijevica, koja predstavlja logičan građevinski funkcionalni nastavak tekuće dionce.

„Obezbijeđena su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 5,49 miliona eura za pripremu idejnog projekta i pratećeg elaborata procjene uticaja na životnu sredinu“, naveo je Nurković.

On je saopštio i da je Ministarstvo apliciralo za dodjelu 54,6 miliona eura za kofinansiranje izgradnje dionice Mateševo–Andrijevica, što predstavlja 20 odsto od procijenjenog kapitalnog izdatka za izgradnju te dionice od 273 miliona eura.

Tagovi:
Sve vijesti