IRAN "brine": Da AMERIKANCI nisu OBORILI SVOJ DRON?!

Autor:

Iran je negirao da su Amerikanci sa vojnog roda oborili njihovu bespilotnu letelicu. Brinu, kažu, da nisu oborili svoju.

0
A- A A+
dron Foto: Youtube/screenshot/US Military Today Ilustracija

Zamenik ministra spoljnih poslova Irana Abas Arakči je danas demantovao da je Iran izgubio dron u Ormuškom moreuzu, nakon što su Sjedinjene Države saopštile da je brod američke mornarice "uništio" iranski dron.

"Nismo izgubili nikakvu bespilotnu letelicu u Ormuškom moreuzu niti bilo gde drugde. Brinem se da je brod Bokser oborio američki dron greškom", napisao je Arakči na svom Twitter nalogu.

NAPETO: Američki ratni brod UNIŠTIO iranski DRON

Predsednik SAD, Donald Tramp, izjavio je u četvrtak da je dron leteo na oko 1.000 metara od USS Boksera, i da je ignorisao višestruke pozive da se povuče.

Iran ZAPLENIO strani tanker, SKOČILA cena nafte

Tramp je izjavio da je u pitanju još jedna neprijateljska akcija Irana, pozivajući druge zemlje da osude, kako je naveo, iranske pokušaje da naruši slobodu plovidbe i globalne trgovine u strateškim morskim putevima Persijskog zaliva, javila je agencija.

Do incidenta sa dronom došlo je nakon vesti da je Iran uzvratio SAD, i takođe zaplenio jedan naftni tanker.

Iran objavio video snimak zaplenjenog broda Rijah

Iranska revolucionarna garda zaplenila je jedan strani tanker i uhapsila 12 članova posade u Persijskom zalivu, zbog sumnje da je "krijumčario milion litara nafte".

To je treći eksces s tankerima, Prvo je u junu pucano na dva tankera u Persijskom zalivu, navodno u vlasništvu Saudijske Arabije, a koji su prenosili naftu za SAD.

Vašington je odmah optužio Iran za napad, ali je zvanični Teheran to negirao.

U istom zalivu ubrzo se desio se i drugi incident kada je Britanska kraljevska mornarica, po nalogu SAD, zaplenila iranski tanker koji je prevozio naftu i zadržala ga u Gibraltaru.

London tvrdi da je ta nafta namenjena Siriji, koja je pod sankcijama EU.

Sve vijesti