Korak ka interkulturalnom povezivanju Crne Gore i Kine

Autor:

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je delegaciju Nacionalne akademije slikarstva Kine, na čelu sa potpredsjednikom te organizacije Zhangom Jiangzhouom

Korak ka interkulturalnom povezivanju Crne Gore i Kine Foto: Promo/ Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Visoka kineska umjetnička delegacija boravi u Podgorici povodom izložbe “Enthusiasm for Ink Wash Painting” koju Nacionalna akademija slikarstva Kine realizuje u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice.


Šef delegacije Jiangzhou uručio je u ime Nacionalne akademije slikarstva Predsjedniku Đukanoviću njegov portret koji je posebnom tradicionalnom tehnikom vode i tinte naslikao jedan od najboljih kineskih slikara Yu Weinang, inače član delegacije, a na inicijativu ambasade Kine u Podgorici. Uz zadovoljstvo susretom, Jiangzhou je iskazao visoke ocjene za tradicionalno prijateljstvo Crne Gore i Kine koje se i danas kvalitetno razvija.

Šef kineske delegacije je naglasio da je upravo slikarstvo i tehnika kojom će se predstaviti našoj publici, i kojom je izrađen portret, predstavlja najbolji simbol drevne tradicije i kulture Kine.

“Očekujemo da će crnogorski prijatelji bolje upoznati razvoj kineske tradicije i na taj način ojačati veze nasa dva naroda”, kazao je Jiangzhou.


Predsjednik Đukanović iskazao je dobrodošlicu i zadovoljstvo zbog posjete predstavnika Nacionalne akademije slikarstva, ukazujući poštovanje tradicionalno prijateljskim odnosima dvije države, koje baštinimo još iz jugoslovenskog vremena. Bez obzira na geografsku udaljenost Kinu doživljavamo kao prijatelja, kazao je on, nastojeći da razvijemo sve oblike saradnje i u savremenom kontekstu, posebno u oblasti kulture.


“Veliko je bogatstvo da u Crnoj Gori vidimo najvrjednije djelove bogatog kineskog stvaralaštva, a ovo je podsticaj za uspostavljanje kontinuirane saradnje u ovoj oblasti”, kazao je Predsjednik. Uz ličnu zahvalnost umjetniku na poklonjenom portretu, Đukanović je podsjetio na sjajnu tradiciju crnogorske slikarske škole, koja je nejprepoznatljiviji izraz naše kulturne scene.

“Dosta naših umjetnika pronijelo je slavu Crne Gore daleko izvan njenih granica, na najprestižnijim evropskim likovnim i kulturnim destinacijama" kazao je on.

Zajednički je ocijenjeno da će ova izložba biti prvi korak ka uspostavljanju daljeg interkulturalnog učenja, upoznavanja i povezivanja Crne Gore i Kine.

Sve vijesti