Haški mehanizam: Suprotstaviti se negiranju genocida

Autor:

Predsednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Karmel Ađijus, istakao je da se mora čvrsto suprotstavljati revizionizmu istorije devedesetih i negiranju ratnih zločina i genocida.

0
A- A A+
Podzemni prolaz kod Mostarske petlje Foto: Mondo/Stefan Stojanović Podzemni prolaz kod Mostarske petlje

Ađijus je u godišnjem predstavljanju Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), naslednika Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, poručio da se međunarodna krivična pravda odnosi na sve nas, "jer je pravda u službi mira, a mir se mora održavati na dnevnoj bazi".

Srbija: Ne mešati politiku u Mehanizam

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović upozorila je ranije članove Saveta bezbednosti UN da se stavom tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, prema kojem napredak Srbije u evrointegracijama treba uslovljavati saradnjom sa Mehanizmom, ulazi u politički kontekst saradnje Srbije sa EU, a pravni argumenti se zamenjuju političkim. "Od Mehanizma se otvoreno traži da postane sredstvo za politički pritisak. Ni Tužilaštvo ni Mehanizam taj mandat nemaju", istakla je Kuburović na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, poručujući da Srbija ostvaruje uspešnu saradnju sa Mehanizmom i ispunjava preuzete obaveze.

Ađijus je predstavljajući na sednici Saveta bezbednosti UN svoj prvi izveštaj o napretku od kada je stupio na dužnost 19. januara 2019. godine, ponovio da je neophodno čvrsto se suprotstaviti onima koji negiraju legitimnost nalaza Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), MKSR i Mehanizma, posebno imajući u vidu nedavno ponovno pojavljivanje poricanja genocida i revizionizma.

GENOCID ILI MASAKR: Srebrenica 24 godine posle

On je u svom obraćanju istakao najvažnije aspekte rada Mehanizma u proteklih šest meseci, a govoreći o preostalom poslu napomenuo je da je žalbena presuda u predmetu Karadžić dostavljena 20. marta 2019. godine u haškom ogranku Mehanizma, naglašavajući pravovremeni zaključak ovog značajnog slučaja.

Ađijus je obavestio Veće o žalbenom predmetu Mladić, za koji se očekuje da će biti okončan do kraja 2020. godine, kao i o napretku postignutom u ponovnom suđenju u predmetu Stanišić i Simatović, u kojem je odbrana započela izlaganje 18. juna 2019. godine.

Lekari: Degenerativne promene na Mladićevom mozgu

Predsednik je obavestio Savet da se saslušanje u predmetu protiv pet osoba. članova Srpsek radikalne stranke, optuženih za nepoštovanje suda očekuje u oktobru 2019. godine.

Hag o radikalima: Srbija nema pravo žalbe

U zaključku, Ađijus je izrazio odlučnost da učini "najviše što može kako bi maksimizirao sposobnost Mehanizma da isporuči smislenu pravdu i da ispuni sve aspekte svog mandata na efikasan i delotvoran način", kao i svoju nadu da će Mehanizam i dalje naći podršku u Savetu, kako je to bilo do sada.

Nakon njegovog obraćanja, izjave su dali članovi Saveta kao i predstavnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Ruande.

BRAMERC:TREBA OBRADITI JOŠ NEKOLIKO HILJADA SLUČAJEVA

Tužilac Mehanizma, Serž Bramerc, izjavio je pred Savetom bezbednosti UN da je u zemljama bivše Jugoslavije potrebno obraditi još nekoliko hiljada slučajeva optuženih za ratne zločine.

Bramerc je u sredu izjavio da je u zemljama bivše Jugoslavije i dalje prisutna glorifikacija ratnih zločinaca, saopšteno je iz Mehanizma u Hagu.

Poricanje zločina nanosi duboke patnje žrtvama i porodicama žrtava zločina, rekao je Bramerc.

Bramerc je, govoreći o suđenjima koja su u toku ili u žalbenom postupku, izrazio zadovoljstvo presudom kojom je Mehanizam u Hagu osudio bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića na doživotni zatvor zbog zločina u Srebrenici i drugih zločina.

"To je snažan pokazatelj da kada međunarodna zajednica ostane odlučna pravda može da pobedi i pobediće", rekao je Bramerc.

Tagovi:
Sve vijesti